Termenul-limită de depunere a declarației unice pentru cei care și-au estimat venituri anul acesta din activități independente, chirii, proprietate intelectuală ș.a.m.d. a trecut deja. Așa cum știm, a fost amânat, de la 15 iulie, la 31 iulie, în ideea ca toți cei vizați să poată să-l respecte și să nu piardă și dreptul la bonificația de 5% acordată pentru depunerea online, până la termen.
Următorul termen-limită este 15 martie -- acesta fiind, de altfel, regula în materia declarației unice. Dar contribuabilii care încep o activitate de la 1 august ori care semnează un contract prin care primesc venituri de genul celor ce trebuie declarate prin formularul unic nu trebuie să aștepte chiar până la următorul termen-limită ca să completeze și să depună declarația unică. În Codul fiscal se prevede că acești contribuabili au obligația să depună declarația în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului aducător de venituri.
Atenție! În cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarațiilor de venit constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit Codului de procedură fiscală.
"Declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal și a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut, până la acea dată, obligația depunerii declarației unice", explică ANAF în ghidul depunerii declarației unice.
De pildă, cum toamna se numără bobocii și se semnează și contractele de închiriere, proprietarii care dau în chirie ar trebui să se ocupe de depunerea declarației unice, în orice mod preferă, în cel mult 30 de zile de la semnarea contractului (care nu trebuie să fie neapărat autentificat, putând fi sub semnătură privată).
Numai cei care încep o activitate în luna decembrie au termen de depunere a declarației unice până la 15 martie anul viitor, completând capitolul I din declarație (date privind veniturile realizate).
Notă: Premierul a anunțat în ședința de Guvern de joi că peste 734.000 de contribuabili persoane fizice au depus declaraţia unică până acum, din care online, peste 256.000.
Pentru cei care au depus deja declarația unică până la 31 iulie și ajung să obțină și alte venituri față de cele estimate în declarație, lucrurile se fac prin depunerea unei declarații rectificative -- aceeași declarație unică, dar bifând obligatoriu căsuța pentru rectificare. Aici, ANAF atrăgea recent atenția unui contribuabil că e foarte importantă bifarea acestei căsuțe, pentru că, altfel, contribuabilului poate să nu-i fie luată în considerare a doua declarație. Firește, termenul de 30 de zile se aplică la fel.
În fine, rectificări se pot face oricând, ori de câte ori se actualizează informațiile completate de contribuabil inițial (de la adresă, până la modificarea unor sume sau efectuarea unor corecturi pe cele completate inițial, dar eronat).