În cadul oricărui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, fie că este vorba de fonduri europene sau naționale, antreprenorul nu va putea recupera integral valoarea cheltuielilor efectuate, nici măcar în situația în care ajutorul financiar nerambursabil este de 100%.
Cum se ajunge în această situație? Este simplu. Orice proiect conține costuri eligibile, pe care finanțatorul acceptă să le deconteze total sau parțial, dar și costuri neeligibile pe care finanțatorul nu le va deconta, astfel că ele cad întotdeauna în sarcina beneficiarului investiției.
1. Costurile neeligibile sunt stabilite în ghidul solicitantului
Stabilirea cheltuielilor eligibile și a cheltuielilor neeligibile se efectuează în cadrul ghidului solicitantului. Atunci când are loc pregătirea planului de afaceri, atât solicitantul de fonduri europene, cât și consultantul său cunosc (sau ar trebui să cunoască) această clasificare, astfel că își asumă în cunoștință cauză faptul că anumite cheltuieli nu se vor putea deconta.
Iată câteva exemple de astfel de costuri neeligibile:
- echipamentele uzate (second-hand);
- achiziția de clădiri (în majoritatea cazurilor);
- salariile și contribuțiile sociale (cu excepția programului Start-up Nation);
- achiziția de materii prime.
Exemplele date mai sus se pot regăsi ca fiind eligibile în cadrul anumitor programe de finanțare, însă în cele mai multe situații ele rămân neeligibile.
Chiar și atunci când ajutorul nerambursabil este de 100%, aceste costuri vor fi suportate integral de către beneficiar.
2. Costurile eligibile pot genera costuri neeligibile
Mai mult, chiar și costurile eligibile pot fi însoțite de anumite costuri neeligibile. Este cazul achiziției de utilaje și echipamente noi, a căror valoare se va deconta prin intermediul proiectului aprobat, însă care vor putea genera costuri pe care beneficiarul le va suporta din fonduri proprii.
Iată câteva exemple:
- transportul utilajelor la sediul beneficiarului;
- punerea în funcțiune, montajul echipamentelor achiziționate;
- instructajul personalului.
Chiar dacă echipamentul este eligibil, iar valoarea sa se va recupera prin intermediul fondurilor nerambursabile cel puțin parțial, costurile de mai sus nu se vor putea recupera, iar acestea vor fi suportate integral de către beneficiar.
3. Nerespectarea contractului de finanțare
Trebuie menționat și faptul că nerespectarea planului de afaceri și a contractului de finanțare va conduce la anularea dreptului pe care beneficiarul îl are de a cere decontarea costurilor eligibile.
Spre exemplu, achiziția unor bunuri și echipamente noi, însă fără respectarea procedurilor de achiziție impuse de către finanțator, va conduce la încadrarea cheltuielii ca fiind neeligibilă.
4. Costurile operaționale sunt neeligibile
După aprobare, proiectul va genera costuri operaționale, iar acestea nu vor putea fi decontate prin intermediul fondurilor nerambursabile.
Cel mai simplu exemplu este cel al costurilor de contabilitate. După înființarea societății, antreprenorul poate (și de cele mai multe ori va proceda în acest sens) să se adreseze unei firme de contabilitate pentru înregistrarea operațiunilor economice desfășurate. Aceste costuri, însă și altele asemenea, vor fi neeligibile, fără dreptul de a fi incluse în valoarea eligibilă a proiectului.
Notă: Prezentul articol face parte dintr-o campanie informativă prin care avocatnet.ro vrea să educe antreprenorii care se lovesc pentru prima oară de finanțările nerambursabile. Toate articolele din serie sunt disponibile aici.
Comentarii articol (1)