Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor va înlocui, începând cu 28 septembrie 2018, actuala legislație privind asociațiile și îi va aduce acesteia o serie de modificări.
Mai exact, una dintre schimbările stabilite de noua legislație privind asociațiile de proprietari vizează activitatea președintelui asociației. Concret, acesta își va putea delega, pe o perioadă limitată, atribuțiile altor persoane care fac parte din comitetul executiv, dar fără să transfere și răspunderea juridică. Asta înseamnă că președintele va răspunde, în continuare, în fața legii, chiar dacă a transferat atribuțiile altei persoane din structura comitetului executiv.
“Președintele poate delega, pentru cel mult 90 de zile pe an, atribuțiile sale unui membru al comitetului executiv, fără a fi exonerat de răspundere juridică”, se precizează în Legea nr. 196/2018. Potrivit aceluiași act normativ, președintele este membrul asociației de proprietari care a fost ales de cel puțin jumătate plus unu dintre proprietarii dintr-un imobil. Președinții vor putea fi plătiți, alături de ceilalți membri ai comitetului executiv, în baza unui contract de mandat.
Dacă asociația decide să finanțeze această acțiune, președintele care dorește să se perfecționeze în domeniul organizării și funcționării asociațiilor de proprietari poate participa, fără contribuție personală, la cursuri acreditate în domeniu.
Legislația actuală stabilește că președintele asociației este persoana care obține, în cadrul adunării generale de constituire a asociației de proprietari, cel mai mare număr de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv sau este alt membru al comitetului, ce este ales de majoritatea proprietarilor din clădire.
Totodată, Legea nr. 230/2007, adică legea ce se aplică în prezent, prevede că președintele asociației poate numi temporar, dar doar în situații deosebite și doar dintre membrii comitetului, un vicepreședinte, care va prelua atribuțiile președintelui. În schimb, actul normativ nu precizează, în mod clar, cine va purta răspunderea juridică.
Comentarii articol (2)