Persoanele evacuate pentru neplata creditului ipotecar pot cere o locuință de la stat
Persoanele și familiile evacuate din cauza neplății ratelor creditului ipotecar pot cere alocarea unei locuințe de la stat. Conform legislației în vigoare, locuințele datornicilor pot fi scoase la licitație și cumpărate de către autoritățile locale, iar acestea pot lăsa foștii proprietari să locuiască acolo, cu condiția de a plăti o mică chirie. În cazul în care foștii proprietari refuză să mai stea într-o locuință de sprijin, aceasta este repartizată altor persoane ce se găsesc în situația evacuării. Detalii, aici.
Legea falimentului personal se aplică de la începutul acestui an
Chiar dacă, într-o primă fază, Legea falimentului personal ar fi trebui să se aplice de la sfârșitul anului 2015, ea se aplică de la 1 ianuarie 2018, după mai multe amânări. Acest act normativ stabilește o serie de mecanisme pe care le pot folosi persoanele cu datorii și care sunt nevoite să intre în insolvență. Mai multe informații pe acest subiect, aici.
Proprietarii locuințelor cumpărate prin programul “Prima Casă” nu le pot vinde timp de mai mulți ani de la achiziție. Pe de altă parte, casele sau apartamentele achiziționate prin acest program nu pot fi executate silit de către alți creditori de-ai proprietarilor timp de cinci ani de la cumpărare. Potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, restricția de înstrăinare a unei locuințe trebuie să se aplice în ambele situații, nu doar la vânzarea acesteia de către proprietar. Despre decizia amintită anterior puteți citi mai multe în acest articol.
Clienții trebuie să fie informați de bănci despre riscurile creditelor în valută
Persoanele care contractează un credit în valută trebuie să primească informații despre riscurile pe care le implică acest tip de credit. Măsura este prezentă într-o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene și se aplică tuturor creditelor în valută, nu doar celor pentru case sau terenuri. Mai multe detalii despre obligațiile unei bănci față de client la acordarea unui împrumut în valută sunt prezentate aici.
Potrivit unui act normativ în vigoare, dezvoltatorii imobiliari care vor să acorde credite sunt obligați să se înregistreze la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și să furnizeze anual mai multe informații legate de contractele de împrumut semnate cu clienții. Detalii privind obligațiile dezvoltatorilor imobiliari la acordarea de credite se găsesc aici.
--------
Instituția a fost înființată în sprijinul consumatorilor, ca urmare a unei directive europene. CSALB a lansat de curând o aplicație online pentru rezolvarea mai rapidă a dosarelor. Astfel, cazurile de conciliere cu banca sau IFN-ul se scurtează cu câteva zile. Peste 200 de înțelegeri între consumatori și bănci s-au încheiat de la începutul anului. În unele cazuri suma restituită de bancă a depășit valoarea de 20.000 de euro. Mai multe detalii despre cum puteți intra în procedura de conciliere cu instituția financiară, dar și despre aplicația online, găsiți pe https://csalb.ro
Comentarii articol (0)