avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cumpare apartament in imobil construit pe teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cumpare apartament in imobil construit pe teren ipotecat

Buna ziua,

As avea nevoie de un sfat in urmatoarea problema: intentionez sa cumpar un apartament intr-un imobil nou, dezvoltat de o persoana fizica care, in vederea obtinerii finantarii necesare, a ipotecat terenul pe care e construit blocul si parterul.
Din discutiile cu acesta, nu va rambursa creditul si nici nu va radia ipoteca de pe teren/ parter pana la vanzare-cumparare si, probabil, nici ulterior.
M-ar interesa sa stiu daca e posibila vanzarea apartamentului in aceste conditii, suprafata indiviza de teren aferenta apartamentului fiind grevata de sarcini, ca si o parte din spatiile comune situate la parter.
Daca vanzarea-cumpararea e posibila, la ce riscuri m-as expune ulterior daca se ajunge la executarea silita a creantelor ipotecare?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:46, 18 Octombrie 2008
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deşi nu aţi spus-o explicit, trag concluzia (cunoscînd activitatea dezvoltatorilor imobiliari) că ipoteca instituită pe teren este menită garantării unui credit ipotecar, ceea ce înseamnă, spre deosebire de ipoteca reglementată de Codul civil, că ea se întinde şi asupra bunurilor viitoare ale debitorului, deci şi asupra construcţiei pe care acesta o ridică.

Există aici două posibilităţi. Niciuna ferită de riscuri pentru cei care achită în avans parte din preţ sau întreg preţul apartamentului, în temeiul unui antecontract.

Dacă constructorul este unul rău intenţionat, va încasa cît mai mult din contravaloarea apartamentelor pe care le ridică, după care va pleca cu toţi banii undeva departe, într-o insulă care nu are convenţie de extrădare cu Romînia, pierzîndu-şi urma. Banca creditoare va scoate imobilul la vînzare, îşi va recupera creditul şi dobînzile, iar dacă mai rămîne ceva, vor primi şi promitenţii cumpărători firimiturile.

Constructorul poate să fie unul cu bune intenţii. Nici în acest caz riscurile nu sunt 100% înlăturate. În caz de faliment, tot banca este aceea care are prioritate la banii obţinuţi din vînzarea silită a imobilului, şi doar dacă mai rămîne ceva vă puteţi recupera o parte din banii plătiţi în avans, laolaltă cu alţi creditori ai constructorului (furnizori de materiale de construcţie, alţi creditori).

În cazul cel mai fericit, constructorul va finaliza apartamentele, iar din preţul plătit de fiecare cumpărător va rambursa creditul acordat de bancă, aceasta consimţind la radierea ipotecii.

Urmează ca dumneavoastră să analizaţi poziţia respectivului dezvoltator pe piaţă, să vedeţi dacă a mai construit/vîndut asemenea imobile, dacă nu este în litigiu, în cazul altor construcţii, cu cei care au plătit avansul/preţul şi nu au reuşit să devină proprietari din cauza ipotecilor şi interdicţiilor de înstrăinare impuse de băncile creditoare asupra acelor imobile. Este o decizie grea, care vă aparţine.

Cazul investitorului (german, parcă) de acum un an, doi, din Bucureşti, dispărut fără urmă, este, cred, proaspăt în mintea celor păgubiţi în acest fel.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banca vrea sa execute si apartamentele construite peste imobilul ipotecat necsu necsu Am un teren pe care se afla o constructie compusa din 3 apartamente. Acest imobil l-am pus garantie pt un credit bancar. Ulterior am obtinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Acte necesare incheierii unui contract de vanzare-cumparare a unui imobil Nico4u Nico4u Buna ziua. Intentionez sa achizitionez un apartament in rate direct de la beneficiar(constructor) cu un avans de 10 % iar in momentul achitarii avansului vom ... (vezi toată discuția)
Cum trec casa pe numele parintilor? ContSters239798 ContSters239798 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum pot trece casa si terenul pe numele parintilor; terenul este cumparat prin act de vanzare cumparare, casa este construita ... (vezi toată discuția)