O călătorie din Craiova cu trenul seamănă cu un roman scris de Kafka
La patru zile după deraierea unui tren particular în apropiere de Craiova, Căile Ferate sunt în continuare total date peste cap. Garniturile trebuie să ocolească zona, iar asta înseamnă cel puţin două ore în plus. Pentru ca neşansa să fie completă, pasagerii mai nimeresc şi vagoane în care instalaţia de climatizare este defectă şi stau în picioare din cauza unor erori la programul de vândut bilete. Un reporter Digi24 Craiova a încercat o asemenea experienţă.
Cristina Oprea, jurnalist Digi24: Este ora 11.00. Am ajuns în gara Craiova. Urmează să cumpăr bilet. Trenul meu ar trebui să plece la 11.30 în direcţia Caracal.
Căile Ferate anunţă încă de la începerea călătoriei că drumul se lungeşte cu cel puţin 120 de minute.
Cristina Oprea, jurnalist Digi24: Nici nu am pornit la drum, că deja am primit prima veste mai puţin fericită din călătoria mea. Trenul care ar fi trebuit să plece la ora 11:30 a fost anulat. Garnitura a fost cuplată cu o alta.
Ferma de familie, răspuns la importurile de lactate
O familie din Dâmboviţa face afaceri cu lapte într-o fermă cu producţie integrată. Viaţa la ţară înseamnă că tatăl se ocupă de cultivarea cerealelor şi creşterea vacilor, iar copiii de procesarea materiei prime. Niciun strop de lapte nu este irosit în condiţiile în care, la nivel naţional, abia un sfert din cantitatea de lapte produsă în exploataţii ajunge în fabrici, apoi pe rafturile magazinelor.
Bem lapte şi iaurt, punem unt pe pâine şi brânză în farfurii, din import. Doar anul trecut, o treime din lactatele importate, în valoare de 314 milioane de euro, au venit de la fermierii din Polonia şi din Ungaria. Laptele adus în cisterne de peste graniţă a câştigat teren în ultimii ani, din cauza preţurilor scăzute de achiziţie.
Şerban Nicuşor, fermier: Dacă în socoteală punem fermele comerciale, vă spun că România nu stă prost la capitolul producţie de lapte, dacă în balanţă punem animalele din gospodăria populaţiei atunci, într-adevăr, avem 6% din vacile Europei şi producem 0,6% din producţia de lapte.
Eurostat | Un sfert dintre români lucrează în agricultură
Suntem ţara cu cei mai mulţi locuitori care îşi câştigă traiul din munca pământului sau creşterea animalelor. O confirmă statisticile Eurostat, potrivit cărora un sfert din populaţia României lucrează în agricultură. Însă, paradoxal, în magazine şi pieţe găsim tot mai multe fructe, legume ori preparate din carne aduse din străinătate. Marii fermieri au explicaţii pentru această situaţie: lipsa unui ajutor din partea statului şi refuzul producătorilor mici de a asocia.
Dan Corb este proprietarul a 22 de hectare de livezi de meri în Bihor, la 30 de kilometri de Oradea. Spune că anii trecuţi o mare parte din producţie o livra în şcoli, în cadrul unui program susţinut de Guvern. Acum însă, licitaţia se face în primăvară, când pe piaţă nu se mai găsesc mere autohtone.
"Noi nu avem baza materială de depozitare aproape deloc. Nu reușesc mai mult de decembrie, ianuarie, hai să zic februarie să le țin. Mărul în școli a început să dea deja în martie, când măr pe piața românească nu mai este, ci e tot de import", spune Dan Corb.
Comentarii articol (0)