Legislația din Italia nu precizează când trebuie să anunțe un salariat care s-a îmbolnăvit faptul că nu mai poate merge la serviciu o perioadă. În schimb, găsim o serie de recomandări privind termenul în care salariații care s-au îmbolnăvit trebuie să-și anunțe angajatorul în contractele colective de muncă pe ramură.
Indiferent de momentul în care salariatul care s-a îmbolnăvit și nu poate ajunge la serviciu își anunță angajatorul, el poate folosi mai multe metode de comunicare, inclusiv mesajele pe telefon. Pentru a-și anunța angajatorul de situația în care se află, salariatul nu are o metodă impusă, ci acesta trebuie să se asigure că-și anunță angajatorul într-un timp rezonabil și să se asigure că mesajul ajunge la cine trebuie, adică, de cele mai multe ori, la departamentul de resurse umane al firmei la care lucrează.
Astfel, salariatul își poate anunța angajatorul prin telefon, care este și metoda recomandată, deoarece angajatul se poate asigura că mesajul a ajuns unde trebuie sau mai poate transmite mesajul prin SMS, fax sau e-mail. După cum stabilește și o decizie a Tribunalului din Roma, salariatul poate folosi pentru a-și anunța angajatorul, pe lângă metodele menționate mai sus, și alte aplicații de comunicare, inclusiv WhatsApp.
Comunicarea prin această aplicație de mobil are avantajul de a da salariatului posibilitatea de a anunța rapid reprezentanții firmei la care lucrează de imposibilitatea prezentării la serviciu și, în cazul apariției unor neînțelegeri privind momentul comunicării situației, cu ajutorul acesteia se poate confirma momentul în care a fost trimis mesajul și cel în care a fost citit.
Chiar dacă salariatul a anunțat că nu poate ajunge la serviciu, el tot trebuie să se prezinte la medic. După ce starea de sănătate a salariatului este evaluată de către medic, acesta va elibera un certificat medical, în care se va nota diagnosticul și numărul de zile de concediu medical acordate.
În funcție de ramura de activitate, angajatorul va trebui anunțat de apariția unei astfel de situații înainte de începerea programului normal de lucru, la câteva ore după începerea acestuia sau chiar până la sfârșitul zilei în care salariatul s-a îmbolnăvit.
Mai exact, salariații din telecomunicații, comerț, turism, prelucrarea cauciucului sau a plasticului, prelucrarea hârtiei, textile, domeniul alimentar și altele trebuie să-și anunțe angajatorii înainte de începerea programului de lucru. Cei din domeniul transportului auto trebuie să anunțe angajatorii în cel mult două ore de la începerea programului, salariații din domeniul prelucrării lemnului, mobilei, chimic sau încălțămintei trebuie s-o facă în cel mult patru ore de când a început lucrul, iar cei care repectă prevederile contractului colectiv de muncă din domeniul metalo-mecanic sunt obligați să anunțe firma în cel mult o zi de la îmbolnăvire.
Comentarii articol (0)