Cea mai veche fabrică de textile din România se apropie de faliment
Aproape jumătate din angajații celei mai vechi fabrici de textile din România vor fi daţi afară. Două secții ale societății Iașitex, fosta „Țesătura”, vor fi închise, din cauza lipsei comenzilor și a pierderilor înregistrate de fabrică. După o viață în care au lucrat în domeniul confecțiilor, angajații ajunși aproape de vârsta pensionării nu știu cine i-ar mai angaja acum.
Fabrica Țesătura avea, după Revoluție, aproape şapte mii de angajaţi. A fost privatizată în 2003, sub numele de Iașitex, iar acum a ajuns în prag de faliment. Dintre cei 140 de angajați, pe cele trei secții de producție: țesătorie, finisaj și croitorie, 66 vor fi trimiși acasă.
„Plâng când intru, plâng când ies, că te doare. Și ca mine sunt mulți. Vreau să spun că am norocul de a fi pe muchie că ies la pensie anticipata”, spune o angajată cu lacrimi în ochi.
„Nu-mi place că se distruge ce a fost construit cu munca oamenilor”, spune o alta.
„Aici am 23 de ani, mi-am pierdut mult timp, am zis că o să meargă, și totuși s-a lucrat, s-a făcut , s-a câștigat bine”, spune un bărbat.
Cristian Diaconescu: România este o țară luată pe persoană fizică. Riscă să fie izolată de parteneri
România se decredibilizează și se vulnerabilizează prin ceea ce se întâmplă pe plan intern, inclusiv prin afirmații de tipul celei făcute de președintele Camerei Deputaților că asupra sa a existat o tentativă de asasinat, pe care însă nicio instituție nu o confirmă, arată fostul ministru de externe Cristian Diaconescu într-un interviu la Digi24.
România este acum „o țară luată pe persoană fizică”, spune el, numai că mesajul care ajunge la cancelariile occidentale, prin intermediul ambasadelor, este că avem o țară „bolnavă”, cu probleme, unde sunt niște neclarități. În consecință, decizia firească a partenerilor noștri este de a izola România. E ca și cum ar fi un stat sub sancțiuni, dialogul cu partenerii se desfășoară strict la nivel tehnic diplomatic.
Pe de altă parte, fostul șef al diplomației observă că ambasadorul Federației Ruse la București nu a fost chemat niciodată la MAE pentru a i se atrage atenția asupra deselor incursiuni ale avioanelor rusești în apropierea spațiului aerian românesc. Și mai trage un semnal de alarmă: ambasadorii se plâng de intervenții neprofesioniste din partea „unor neaveniți cu tupeu” reprezentând autoritățile statului.
Au loc lucrări pe Autostrada Bucureşti-Constanţa
Centrul Infotrafic îi sfătuieşte pe şoferii care circulă pe sensul către litoral al Autostrăzii Soarelui să circule cu prudenţă sporită şi să fie disciplinaţi în trafic, întrucât pe tronsonul kilometric 30-31 (Fundulea, judeţul Călăraşi) se desfăşoară joi lucrări de întreţinere (asfaltare), fiind afectată prima bandă.
Lucrările vor avea loc până în jurul orei 18.00.
Comentarii articol (0)