avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... izolatie exterioara fara autorizatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

izolatie exterioara fara autorizatie

Buna ziua,
Am un apartament pe care l-am primit mostenire, pe care fosta proporietara l-a izolat exterior. Dansa nu mai locuieste aici, insa adresa de buletin e tot la acest apartament. Zilele trecute a venit o citatie de la primarie pe numele ei sa dea jos izolatia sau va plati amenda, pt ca nu are autorizatie. Mentionez ca fosta proprietara este persoana cu handicap internata intr-un centru de reabilitare. Intrebarea mea este: daca eu sunt proprietar acum, ce sa fac in cazul acesta, si daca o poate amenda pe fosta proprietara, avand in vedere cazul ei? Problema este ca nu pot face dovada anului in care a fost facuta izolatia, sa demonstrez ca nu eu am izolat, pt ca nu au fost facute acte, si in plus am inteles ca nici nu se dau autorizatii individuale/apartament, ci doar pt bloc. Va rog sa ma ajutati cu raspuns. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:43, 3 Mai 2011
In ce oras ziceti ca este acest caz ?
Pana acum nu am auzit ca o primarie sa ceara acest lucru, poate la reclatia unui vecin "binevoitor" acestia au dat curs reclamatiei si au luat masurile mentionate.
Ciudat...
13 decembrie 2010

În atenţia cetăţenilor din Sectorul 6:

Reabilitarea termică a locuinţelor se face doar cu
autorizaţie de construire de la Primărie


Primăria Sectorului 6 s-a confruntat, în ultima perioadă, cu foarte multe sesizări din partea asociaţiilor de proprietari/locatari în sensul că anumite persoane – proprietari de apartamente – execută lucrări de reabilitare termică individual, fapt ce încalcă prevederile legale.

Cu privire la executarea reabilitării termice a blocurilor de pe raza Sectorului 6, autoritatea locală face cunoscut cetăţenilor că reabilitarea termică a imobilelor cu destinaţie de locuit se execută conform prevederilor Legii 50/1991, republicată, pe întreaga construcţie, dar numai după obţinerea autorizaţiei de construire de la Primăria Sectorului 6.

Astfel, Autoritatea Locală a Sectorului 6 solicită asociaţiilor de proprietari/locatari să ia măsuri pentru oprirea executării unor astfel de lucrări individuale.

În caz de neconformare, proprietarii de apartamente care execută lucrări individuale neautorizate riscă să fie sancţionaţi cu amendă contravenţională de la 1.000 lei la 100.000 lei, plus obligativitatea dezafectării anvelopării şi aducerea faţadei la starea iniţială.

În cazul în care măsurile nu sunt respectate, autoritatea locală, prin serviciile abilitate, va înainta o cerere şi un proces-verbal constatator şi sancţionator către instanţele de judecată, prin care proprietarii să fie obligaţi să treacă la dezafectarea lucrărilor neautorizate.

Primarul Sectorului 6, Cristian Constantin Poteraş, dă asigurări că instituţia pe care o conduce acordă sprijin asociaţiilor de proprietari/locatari, atât cu privire la realizarea unor astfel de lucrări în conformitate cu legea, cât şi pentru obţinerea autorizaţiei de construire.

În acest sens, asociaţiile pot solicita eliberarea certificatului de urbanism - act premergător, prin care sunt menţionate: documentaţia tehnică şi avizele legale necesare obţinerii autorizaţiei de construire.




Este vorba despre Oradea, iar nu vecinii au depus plangere, ci primaria a demarat acest "haos", in urma cariua absolut toti cei care au izolat apartamentele individual au primit sesizari. Insa nu am primit un raspuns clar. M-am mai interesat si este un articol ,31,in legea 50/1991 care spune ca: "Dreptul de a constata contraventiile si de a aplica amenzile prevazute la art. 26 se prescrie in termen de 2 ani de la data savarsirii faptei. ", or apartamentul e pe numele meu din februarie 2009, nu sunt chiar 2 ani inca. Mai exista ceva: atunci cand fosta proprietara si-a anvelopat apartamentul, nu era necesara autorizatie, acest lucru s-a modificat prin OUG 214/2008 care a intrat in vigoare in oct.2009, iar lucrarea a fost facuta inainte si legea nu se aplica retroactiv. Insa, somatia nu avenit pe numele meu, desi, repet, sunt proprietar din 2009, iar intrebarea este: sa ma obosesc sa le raspund la somatie sau sa o las asa, avand in vedere ca nici nu s-au obosit sa vada cine este proprietar?

Avand in vedere ca citatia nu este pe numele dvs., va recomand sa asteptati sa treaca perioada de prescriere a faptei.
Eram aproape sigur ca ”baietii” asa vor proceda. Nici prin alte parti nu a fost nevoie de aut. de construire atunci cand am solicitat (noi avem numai certificatul de urbanism, care de fapt nu reprezinta mare lucru) - motivandu-se de cei in drept ca prin anvelopare nu se schimba schimba aspectul cladirii.
In cazul sect. 6 - prezentat mai sus, cred ca este o masura buna, in sensul ca cel putin cetateanul stie ce are de facut, dar asa cum arata @Kalynda, de la data aparitiei HCL, nu retroactiv.
Sunt de acord cu @eliasav. Lasati-i sa-si faca ”damblaua”, chiar sa intocmeasca PV de amenda, pe care il ve-ti contesta in instanta - argumentele fiind chiar cele aratate de dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, locuiesc de 3 ani intr un bloc anvelopat de asociatia ... Docri Docri Buna ziua, locuiesc de 3 ani intr un bloc anvelopat de Asociatia Proprietarilor pe cheltuiala locatarilor inainte ca eu sa cumpar apartamentul. Fostul ... (vezi toată discuția)
Dilema autorizare termoizolare apartament Selenus Selenus Buna ziua, ma adresez dvs. cu urmatoarea problema careia sincer nu pot sa-i dau de cap, poate ma ajuta cinva cu experienta juridica. In contextul in care ... (vezi toată discuția)
Izolare termica mmartel82 mmartel82 Va retin atentia cu urmatoarea problema: Exista posibilitatea ca intr-un bloc ce nu are Asociatie de Proprietari constituita, sa execute proprietarii de ... (vezi toată discuția)