Despre onorariile executorilor ne povestește astăzi mai multe Ruxandra Vișoiu, avocat la R&R Partners.
Onorariul executorului judecătoresc face parte din cheltuielile de executare și are limite minime și maxime, stabilite de legea executorilor. Așadar, legea protejează, de principiu, debitorii împotriva onorariilor de executor mult prea ridicate.
Onorariul executorului poate fi diferit de la o executare la alta, în funcție de numeroase criterii, precum complexitatea dosarului, valoarea totală sau numărul operațiunilor efectuate.
Spre exemplu, onorariul va fi diferit pentru o executare de 500 de lei, sumă acoperită rapid prin retragere din contul debitorului, față de urmărirea sumei de 10.000 de euro pe parcursul mai multor ani, prin poprire și vinderea unui imobil la licitație.
Dacă debitorul constată că onorariul executorului este excesiv, el va trebui să facă o contestație la instanța de executare (adică la instanța de la domiciliul sau sediul debitorului), în 15 zile de la emiterea încheierii judecătorești prin care s-a stabilit onorariul excesiv.
Prin contestație, debitorul va trebui să arate în mod concret de ce onorariul este mult prea ridicat, făcând referire la criterii precum cele de mai sus. Mai departe, instanța va aprecia, de la caz la caz, dacă onorariul stabilit este excesiv și îl va reduce corespunzător.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.
Comentarii articol (1)