Întrebări fără răspuns după incendiul devastator care a distrus Palatul Episcopal din Oradea
La aproape 24 de ore de la producerea celui mai mare incendiu din ultimii ani din Oradea, rămân multe semne de întrebare privind cauzele producerii incendiului şi a modului în care s-a intervenit. Pompierii au avut probleme cu scara autospecialei, în timp ce martorii susţin că intervenţia salvatorilor a lăsat de dorit.
Nu doar flăcările violente le-au pus probleme pompierilor, ci şi propriul echipament. În timp ce focul mistuia acoperişul palatului episcopal, salvatorii s-au chinuit minute bune să ridice scara maşinii speciale. Martorii spun că intervenţia pompierilor a fost îngreunată şi de faptul că doi dintre cei cinci hidranţi din apropierea palatului episcopal nu funcţionau. Localnicii sunt contrazişi însă de prefectul de Bihor.
Ioan Mihaiu, prefect de Bihor: „Informaţii false, referitor la sursa de apă, cum că a fost o pauză de 20-30 de minute în care nu s-a acţionat pentru că nu au funcţionat hidranţii. Într-adevăr, hidranţii nu au avut presiune. Exista apă, dar hidranţii nu au avut presiune”.
Cu o oră înainte de a izbucni incendiul la Episcopie, pompierii nu ar fi intervenit deloc la un apel care anunţa că un cablu de pe un stâlp de electricitate din zonă a luat foc.
Cât au costat deplasările externe ale parlamentarilor, în prima jumătate din 2018
Deplasările în străinătate ale parlamentarilor au costat, în prima jumătate a anului, aproape jumătate de milion de euro. Banii publici au acoperit transportul, cazarea şi diurna aleşilor la numeroase evenimente oficiale, printre care şi festivaluri folclorice.
Parlamentarii au avut, în total, în primele șase luni ale acestui an 175 de deplasări. Toate acestea au costat peste 430.000 de euro.
Printre ţările în care au ajuns cel mai des în 2018 se numără Franţa, acolo unde aleşii au fost de 24 de ori. Lista continuă cu 19 deplasări în Belgia, 10 în Germania şi 8 în Italia.
Cu ocazia unor întâlniri oficiale, parlamentarii au vizitat şi destinaţii exotice precum: Egipt, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Qatar sau Senegal.
Cea mai scumpă deplasare a fost în Statele Unite ale Americii. Cheltuielile a 12 parlamentari care au fost prezenţi la Reuniune Reţelei Transatlantice au ajuns la aproape 60.000 de euro.
Bacterie periculoasă, descoperită la Spitalul Universitar din București
O bacterie periculoasă a fost descoperită la Spitalul Universitar din Capitală acolo unde una dintre sălile din secţia de obstetrică-ginecologie este închisă de două zile. Este vorba de bacilul piocianic, bacil care se dezvoltă în mediile umede. Din informaţiile de până acum, sala nu este una în care se fac operaţii de naştere.
Reacția Spitalului Universitar: „Proba pozitivă la bacilul piocianic a fost recoltată în dimineaţa zilei de 20 august dintr-un filtru de apă sterilă aflat în spălătorul de la sala de ginecologie. Toate filtrele din zonă, manipulate exclusiv de personalul medical mediu, nu au fost folosite deloc cu cinci zile înainte să se recolteze probele, respectiv între 15-19 august. Sala respectivă este utilizată pentru intervenţii cronice, exclus cele din obstetrică. Aşadar, orice posibilitate de propagare sau de infectare a vreunei persoane este nulă”.
În urmă cu o săptămână au fost recoltate probe din această sală de ginecologie, iar vineri a fost confirmată existența aceste bacterii. Este vorba de piocianic. Bacteria a fost descoperită într-un filtru de apă al spălătorului din această secție.
În această sală se fac, de obicei, intervenții chirurgicale pentru fibrom sau chisturi. În urmă cu două zile, sala a fost închisă.
Mâine se vor efectua din nou probe, după ce s-a efectuat o dezinfectare. Dacă rezultatele vor fi din nou pozitive, sala va rămâne în continuare închisă.
Potrivit managerului spitalului, în ultima perioadă nu au fost efectuate operații aici, astfel că nu sunt pacienți infectați cu această bacterie.
Comentarii articol (0)