Prin intermediul ghidului solicitantului, finanțatorul impune antreprenorului respectarea mai multor reguli privind implementarea optimă a planului de afaceri. Deși regulile sunt menite să asigure informarea beneficiarilor cu privire la pașii necesari de parcurs pentru finalizarea investiției, acestea permit și penalizarea antreprenorilor atunci când obligațiile asumate sunt încălcate.
Principala obligație pe care finanțatorul o impune beneficiarului este este că acesta din urmă trebuie să asigure implementarea proiectului în conformitate cu prevederile programului de finanțare. Astfel, beneficiarul va fi singurul răspunzător în faţa autorităţii finanțatoare pentru pentru implementarea proiectului său.
Iată în ce condiții se restituie banii încasați:
1. Beneficiarul a prezentat o situație ce nu corespunde realității
Finanțatorul poate demara controale pe teren pentru a se asigura de faptul că situația prezentată în planul de afaceri depus și în documentele ce îl însoțesc sunt conforme cu realitatea.
Prin urmare, atunci când în urma controalelor efectuate sau la sesizarea organelor de control abilitate ale statului se constată că beneficiarii au făcut declaraţii incomplete sau neconforme cu realitatea pentru a obţine bani nerambursabili ori au schimbat destinaţia alocaţiei financiare nerambursabile, aceştia au obligaţia de a rambursa sumele primite, cu dobânzile aferente, calculate la data constatării.
2. Beneficiarul nu respectă condițiile privind conflictele de interese
Finanțatorul poate refuza plata ajutorului financiar nerambursabil în situaţia identificării unor legături de rudenie sau afini până la gradul II inclusiv între structurile acţionariatului beneficiarului şi furnizorii acestuia.
În cazul în care aceste probleme vor fi identificate după ce ajutorul nerambursabil a fost plătit, finanțatorul va solicita rambursarea integrală a banilor încasați incorect.
3. Beneficiarul nu își respectă obligațiile asumate
Prin planul de afaceri, beneficiarul își asumă obligații nu doar pentru perioada de implementare, ci și pentru perioada de monitorizare.
Prin urmare, atunci când obligațiile asumate nu sunt respectate, finanțatorul va solicita rambursarea integrală a ajutorului nerambursabil plătit.
Cea mai des întâlnită obligație ce revine beneficiarilor este aceea de a crea noi locuri de muncă. Prin urmare, dacă locurile de muncă nu sunt create sau dacă acestea nu sunt păstrate pentru întreaga perioadă de monitorizare, antreprenorul va trebui să restituie banii primiți.
4. Bunurile nu sunt folosite în scopul declarat
De asemenea, un alt motiv important pentru care contractul de finanțare poate fi reziliat, iar banii încasați pot fi restituiți este utilizarea bunurilor achiziționate prin implementarea proiectului în alte scopuri decât cele declarate.
5. Alte situații în care beneficiarul restituie ajutorul nerambursabil
Exemplele de mai sus sunt doar cele mai frecvente situații în care finanțatorul poate decide rezilierea contractului și restituirea banilor plătiți. Cu toate acestea, există și alte situații în care beneficiarul va fi obligat să ramburseze ajutorul financiar nerambursabil:
- activitatea firmei se suspendă;
- firma devine inactivă;
- bunurile achiziționate prin proiect sunt vândute sau închiriate, deși beneficiarul a primit bani pentru a le utiliza în propria sa activitate.
Rezilierea contractului de finanțare pentru motivele prezentate mai sus conduce la excluderea beneficiarului de la posibilitatea de a beneficia de sprijin financiar nerambursabil pe o perioadă de până la trei ani. Perioada va fi calculată începând cu data la care banii au fost rambursați integral finanțatorului.
Notă: Prezentul articol face parte dintr-o campanie informativă prin care avocatnet.ro vrea să educe antreprenorii care se lovesc pentru prima oară de finanțările nerambursabile. Toate articolele din serie sunt disponibile aici.
Comentarii articol (0)