Legislația privind asociațiile de proprietari se va modifica spre sfârșitul lunii septembrie, atunci când va intra în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Mai exact, aceasta va intra în vigoare în data de 28 septembrie 2018 și va stabili modul în care vor funcționa asociațiile, inclusiv modul în care se vor repartiza cheltuielile comune.
Potrivit actului normativ, cheltuielile comune sunt acele cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea spațiilor comune sau cheltuieli pentru furnizarea de utilități proprietarilor de apartamente, dar care nu sunt facturate direct acestora.
Același act normativ stabilește că aceste cheltuieli comune pot fi repartizate, în funcție de modul în care se calculează și de criteriile în funcție de care se face repartizarea, pe numărul de persoane ce locuiesc într-un apartament, cheltuieli pe consumuri individuale, cheltuieli pe cotă-parte indiviză, cheltuieli pe beneficiari, cheltuieli pe consumatori tehnici și cheltuieli de altă natură.
Astfel, prima categorie de repartizare a cheltuielilor comune o reprezintă repartizarea pe numărul de persoane dintr-o locuință. Cheltuielile ce se pot repartiza astfel pot fi legate de furnizarea de apă rece sau caldă, canalizare, combustibil pentru prepararea apei calde, energia electrică consumată pentru funcționarea liftului sau a altor instalații comune, colectarea deșeurilor menajere și vidanjare.
Modul de repartizare a cheltuielilor pe numărul de persoane dintr-un apartament se va stabili printr-un regulament aprobat de către comitetul executiv a asociației. Suplimentar, comitetul executiv va putea stabili cote de participare și pentru persoanele care locuiesc temporar în imobil, timp de mai mult de 15 zile pe lună.
A doua metodă de repartizare a cheltuielilor este pe consumuri individuale. Acestea pot reprezenta cheltuieli pentru apă, canalizare, energie termică, combustibil și apă rece pentru prepararea apei calde, gaze naturale, încălzirea locuinței și se repartizează în baza indexului contoarelor individuale.
Un alt tip de repartizare a cheltuielilor este pe cota-parte indiviză de proprietate. Cheltuielile repartizate astfel reprezintă cheltuielile efectuate pentru întreținerea, repararea, exploatarea și chiar consolidarea sau reabilitarea părților comune ale clădirii, iar repartizarea acestora se face în funcție de cota-parte indiviză înscrisă în cartea funciară. Mai exact, cheltuielile pe cota-parte indiviză pot fi legate de fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații sau consolidare, reabilitare și modernizare, de personalul angajat sau contractat al asociației (administrator, contabil, instalator, persoană curățenie etc) și indemnizații acordate membrilor asociației (președinte, cenzor etc).
Repartizarea cheltuielilor pe beneficiari vizează cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiază în mod individual proprietarii și sunt gestionate de către asociația de proprietari. Concret, este vorba despre cheltuieli legate de citirea și calculul consumului de apă (rece și caldă), căldură, gaze, energie electrică, de chiriile spațiilor comune (boxe, casa scării, holuri etc.), de întreținerea interfonului și a părții de instalație din interiorul apartamentului, de verificarea metrologică a contoarelor individuale și altele.
Un alt mod de repartizare a cheltuielilor este pe consumatori tehnici, iar cheltuielile ce se pot repartiza în acest mod sunt cele legate de încălzirea apartamentelor, adică energia termică, combustibilul și energia electrică pentru încălzire, salariul pentru fochist, echipamentul de lucru al acestuia și costuri pentru funcționarea instalațiilor de încălzire centrală.
Repartizarea cheltuielilor de altă natură vizează toate cheltuielile ce nu se pot înscrie în categoriile de mai sus și includ cheltuielile pentru lucrări de întreținere sau reparații la antena colectivă, pentru cutiile poștale, cheile de la ușa de intrare în bloc, cheltuielile pentru curățarea coșurilor de fum etc. Repartizarea acestora se va face în funcție de numărul de prize de televizor din locuințe, de numărul proprietarilor sau de cel al sobelor sau al mașinilor de gătit din apartamente.
Comentarii articol (22)