Frână la boomul imobiliar. Sectorul construcțiilor din România are cea mai mare cădere din UE
România a înregistrat cea mai mare scădere din UE a producției in construcții în luna iulie, atât față de iunie 2017, cât și comparativ cu iulie 2017.
În iulie 2018, comparativ cu iunie 2018, producția ajustată sezonier în sectorul construcțiilor a crescut cu 0,3% în zona euro (EA19) și cu 0,4% în UE28, conform primelor estimări ale Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
În iunie 2018, producția în construcții a crescut cu 0,7% în zona euro și cu 1,0% în UE28. În iulie 2018, comparativ cu iulie 2017, producția în construcții a crescut cu 2,6% în zona euro și cu 3,9% în UE28.
România scoate din resurse materiale de un euro producție de două ori mai mică
Reindustrializarea României este o temă care lipseşte de pe agenda de priorităţi a guvernelor din ultimii ani, iar la ora actuală, ca să obţinem un euro PIB, noi cheltuim de două mai mult pentru un material, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
"Tema reindustralizării României lipseşte de pe agenda de priorităţi a guvernelor din ultimii ani. Se fac afirmaţii diverse prin care faptul că inteligenţa artificială va cuceri lumea. Cu toate acestea, Uniunea Europeană vorbeşte despre dezvoltarea industriei siderurgice. Deocamdată, suntem în epoca oţelului, deci armele, si alte de genul acesta sunt făcute din oţel, la fel şi construcţiile ridicate în Bucureşti pe structuri metalice. Cum vă imaginaţi politica Ungariei, când compania Mol a dat 1,2 miliarde de euro pentru construcţia unui combinat petrochimic. Acum, la noi, a venit o firmă nouă care vrea să facă o fabrică de bio-etanol, cu 150 de milioane de euro (...)".
Cardurile contactless devin majoritare
România ocupă locul 5 în Europa în privinţa tranzacţiilor contactless, cu 70% pondere în totalul plăţilor efectuate la comercianţi, în primele opt luni ale anului, reiese dintr-un studiu realizat de Mastercard pentru ţările din Europa.
Potrivit sursei citate, tranzacţiile de tip contactless au crescut, în România, cu 139% în intervalul ianuarie - august 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017, informează Agerpres.ro.
Studiul, realizat în peste 15 pieţe europene (printre care: România, Danemarca, Croaţia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia şi Rusia), relevă că procentul tranzacţiilor contactless realizate cu carduri Mastercard depăşeşte 50%.
Comentarii articol (0)