Graficul de rambursare are scop informativ
Graficul de rambursare se bazează pe termenii contractului de credit și nu generează, în sine, drepturi și obligații. În concret, graficul de rambursare este o anexă al cărei scop este să vă clarifice situația dumneavostră în privința creditului. Utilitatea sa rezidă în faptul că prezintă eșalonarea în timp a creditului, ajutându-vă să vă dați seama ce implicații are creditul obținut.
Tocmai pentru că graficul se bazează pe contractul și pe condițiile de creditare ale băncii, acesta simplifică înțelegerea situației dumneavostră.
Nu vă așteptați ca, la primirea graficului de rambursare, la momentul încheierii contractului, ce apare acolo să rămână neschimbat. Cu alte cuvinte, nu veți beneficia de drepturi în baza graficului de rambursare. Dar nici de obligații. Cum am spus anterior, graficul de rambursare reflectă condițiile pe care le-ați acceptat la momentul obținerii creditului.
Dacă, de exemplu, dobânda e variabilă și se schimbă dupa doi ani, cel mai bine e să cereți un grafic de rambursare actualizat. Cel obținut, inițial, nu mai e relevant.
Pe de altă parte, e normal să fie așa. La momentul obținerii creditului, nimeni nu poate ști cum se va schimba rata dobânzii. Poate fi atât în avantajul dumneavostră, cât și în dezavantajul dumneavoastră.
Ce conține un grafic de rambursare
Graficul de rambursare, în esență, vă ajută să vedeți care e rata lunară (privită dintr-un anumit moment, fără nicio garanție că va rămâne așa, dacă rata dobânzii e variabilă, de exemplu) și cât timp durează rambursarea. În plus, vă oferă oportunitatea să vedeți când va începe rambursarea propriu-zisă a principalului (partea împrumutată propriu-zis), în comparație cu rambursarea doar a dobânzii.
De asemenea, vă ajută să înțelegeți suma finală rambursată, raportată la suma împrumutată.
Un grafic de rambursare, astfel, se va baza pe următoarele elemente:
- Rata de principal, care reprezintă o parte din capitalul împrumutat care se rambursează băncii în fiecare lună;
- Anuitatea, care este suma de bani plătită băncii în fiecare lună, conținând rata de principal, dar și dobânda lunară;
- Valoarea rămasă de rambrusat (Soldul împrumutului), care este partea din capital ce nu a ajuns încă la scadență și nu conține dobânda bancară;
- Dobânda, care reprezintă prețul care trebuie plătit pentru utilizarea pentru o anumită perioadă de timp a unei sume de bani pe care o bancă este dispusă să o acorde sub forma unui împrumut; rata dobânzii se exprimă procentual, în format anual.
În final, puteți vedea aici niște exemple standard de utilizare a unui grafic de rambursare, pentru a înțelege în situațiile respective cum se va desfășura rambursarea creditului.
--------
Instituția a fost înființată în sprijinul consumatorilor, ca urmare a unei directive europene. CSALB a lansat de curând o aplicație online pentru rezolvarea mai rapidă a dosarelor. Astfel, cazurile de conciliere cu banca sau IFN-ul se scurtează cu câteva zile. Peste 200 de înțelegeri între consumatori și bănci s-au încheiat de la începutul anului. În unele cazuri suma restituită de bancă a depășit valoarea de 20.000 de euro. Mai multe detalii despre cum puteți intra în procedura de conciliere cu instituția financiară, dar și despre aplicația online, găsiți pe https://csalb.ro.
Comentarii articol (1)