A face o alegere implică o documentare, un inventar dar și un proces evaluativ al opțiunilor găsite. A face o alegere în cunoștință de cauză poate implica și consultare, dezbatere și dialog cu alți indivizi. Cu cât mai importantă e alegerea de făcut, aceasta va aduce cu sine necesitatea unui timp mai generos atribuit procesului în sine.
Înapoi în cotidian, peste 90% dintre alegeri sunt în principiu simple, dar tocmai efectul de cumul le face, de la un moment dat în sus, greu de susținut. Ca reper cantitativ, gândiți-vă la faptul că, între momentul trezirii și cel al ieșitului pe ușă dimineața, orice om normal are deja circa 100-150 de alegeri de făcut. De la cele mai simple – beau/nu beau cafea, ce manânc, ce îmbrac, la cele mai complexe de tip cu ce încep ziua/ ce am de făcut azi.
În banalul drum către slujbă, zilnic, adăugăm, în funcție de durata și lungimea acestuia, încă cel puțin 200 de alegeri care țin de rută, viteza de deplasare, adaptare la ceilalți participanți la trafic. Iar dacă suntem chiar noi cei care stăm la volan, numărul de alegeri practic se dublează.
La locul de muncă, alegerile care ne așteaptă pe parcursul celor opt ore – dacă nu mai multe – de program, sunt proporționale cu poziția ierarhică deținută, sau cu gradul de independență al job-ului în sine. Atât funcțiile de conducere dintr-o organizație, cât și free-lancerii per se, au o rată ridicată de alegeri de făcut, ceea ce va contribui major la faptul că pe la orele amiezii, oboseala își va spune cuvântul. Iar calitatea alegerilor va scădea dramatic.
Coincidențial sau mai degrabă nu, atât atenția, cât și auto-reglarea au de suferit în acest moment al zilei. Ca un exemplu, acesta este momentul în care șansa de reușită a eventualei diete scade dramatic. E momentul amandinelor, al ciocolatei, al carbo-gazoaselor intens zaharoase. Al revoltei întoarse către sine în fața implacabilului tsunami de opțiuni, care nu are practic pauză de masă.
Inutil de spus, la ceasul serii, individul este obosit psihic, nu doar fizic. Însă parcursul alegerilor continuă, acum în zona familială, socială. Odată pălăria profesională schimbată cu aceea privată, individul trebuie să facă față shift-ului și să își gestioneze agenda familială, prietenii, rudele. Eventual să consume cultură sau entertainment. Ziua se va încheia cu o oboseala psihică de proporții, și eventual cu o mirare în legătură cu aceasta, fără ca individul să mai aibă resurse să și descopere rădăcina insidioasă a acesteia.
În mod evident, nu doar alegerile vor fi sursa oboselii psihice umane. Ci și stresul, supărările mai mari sau mai mici, dezmăgirile, și toate celelalte emoții mai puțin vesele de gestionat. Dar alegerile vor fi contribuit major.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (0)