Ordinul ANAF/CNAS nr. 3903/1295/2018 pentru aprobarea Procedurii privind structura şi periodicitatea transmiterii a informaţiilor cuprinse în declaraţiile fiscale a apărut în Monitorul Oficial pe 21 septembrie și stabilește detaliile referitoare la procedura de comunicare dintre ANAF și CNAS în privința persoanelor asigurate prin plata contribuției.
Prin comunicarea cu CNAS, ANAF transmite informațiile referitoare la persoanele pentru care trebuie să se "(dez)activeze" calitatea de asigurat și beneficiile ce decurg din aceasta. Una dintre categoriile de români care sunt asigurați la sănătate este, firește, cea care plătește contribuția la sănătate (CASS). Mai sunt însă și categorii care sunt asigurate în virtutea legii, fără să plătească efectiv ceva.
Întâi, e vorba de salariați și alte categorii de contribuabili pentru care CASS se reține la sursă și se virează la ANAF (formularul fiscal D112):
- care realizează venituri din proprietate intelectuală cu reținere la sursă;
- care realizează venituri din arendă cu reținere la sursă;
- care realizează venituri din asocieri cu persoane juridice pentru care se reține CASS la sursă;
- care realizează venituri din contractele de activitate sportivă cu reținere la sursă.
Pentru toate aceste categorii, pentru care se folosește D112, comunicarea dinspre ANAF spre CNAS se face zilnic. În cazul angajatorilor, ANAF mai transmite lunar situația acestora, pentru informații legate de data când începe activitatea unui salariat, eventualele întreruperi ori suspendări. Prin urmare, cei din categoriile de mai sus nu ar trebui să aibă surprize atunci când întreabă casa de sănătate dacă sunt asigurați, pentru că ar trebui să beneficieze aproape imediat de serviciile medicale la care au dreptul.
Important! Poți să verifici imediat dacă ești asigurat la sănătate, tot ce-ți trebuie fiind codul numeric personal.
Cei care depun declarația unică
În legislație fusese deja introdusă ideea că cei care depun declarația unică sunt asigurați la sănătate de la momentul depunerii declarației, iar nu de la momentul când se face prima plată la CASS.
Acum, că ordinul sus-menționat a intrat în vigoare, putem spune cu certitudine că mecanismul asigurării imediate ar trebui să funcționeze, cel puțin la nivel teoretic, astfel încât cei care depun declarația să fie cât mai repede asigurați și să beneficieze de servicii medicale. Pe scurt, reamintim că declarația unică e depusă de persoanele fizice autorizate, precum și de toți ceilalți români care obțin venituri nesalariale ce trebuie fiscalizate.
Potrivit ordinului, ANAF transmite zilnic informații către CNAS în legătură cu persoanele care depun declarația unică. Ne referim la cei care depășesc plafonul de venituri de 22.800 de lei și sunt obligați la plata CASS, la cei care nu depășesc plafonul, dar preferă să achite CASS, precum și la cei care nu obțin venituri, dar se asigură benevol la CASS (toți fac acest lucru prin declarația unică).
Notă: În actul normativ se prevede și că pentru cei care au depus declarația până la data intrării în vigoare a ordinului (21 septembrie) se va face comunicarea către CNAS în cel mult zece zile. Mai exact, până pe 1 octombrie, cei care nu au fost încă asigurați ar trebui să fie, ca urmare a comunicării dintre ANAF și CNAS.