Poprirea pe salariul unui angajat este o formă destul de comună de executare silită a unui datornic: salariul este un venit sigur, constant (câtă vreme există contractul de muncă) și prin poprire nu poate fi sustras de la urmărire, cum punctează Andreea Manolache, senior associate la Accace România (foto stânga).
Cine este interesat de reglementarea exactă a felului cum se fac popririle poate consulta Codul de procedură civilă, la articolele 781 - 794.
Angajatorul nu se poate opune unei astfel de măsuri. Ca terț poprit, va fi înștiințat de către executor despre înființarea popririi (și datornicul trebuie înștiințat).
"Din momentul comunicării adresei de înființare a popririi către terțul poprit, vor fi
indisponibilizate toate sumele și bunurile poprite. În termen de 5 zile de la comunicarea popririi, terțul poprit (angajatorul - n.red.) este obligat fie să consemneze suma de bani, dacă creanța poprită este exigibilă sau să plătească direct creditorului suma reținută și cuvenită acestuia, în cazul sumelor datorate cu titlu de obligație de întreținere sau de alocație pentru copii, precum și în cazul sumelor datorate cu titlu de despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrității corporale sau a sănătății. În cazul în care se înființează poprirea asupra veniturilor din salarii, articolul 169 din Codul Muncii prevede ca reținerile din salariu cumulate nu pot depăși, în fiecare lună, jumătate din salariul net", punctează Andreea Manolache.
Angajatorul trebuie să țină cont de termenul de cinci zile amintit mai sus de specialist. Apoi, de maximul ce poate fi poprit din salariul angajatului său. Da, este sau ar trebui să fie și o grijă a angajatorului ca din veniturile salariale ale angajatului său, în cazurile în care există mai multe popriri, să nu se ia mai mult decât permite legea. În cazul mai multor popriri pe salariu, nu se poate lua mai mult de jumătate din acesta, per total.
Comunicarea, cheia pentru evitarea problemelor la multiplele popriri
Executorii aceluiași datornic s-ar putea să nu știe unii de alții, așa că angajatorul care are un salariat poprit din mai multe părți, trebuie să comunice, în termen de cinci zile de la comunicarea popririi, executorului ori creditorilor pentru care se poprește numele și adresa celorlalți creditori, precum și sumele poprite de fiecare.
Mai simplu, angajatorul trebuie să comunice cu cei implicați în executarea angajatului său. Lipsa de comunicare, așa cum subliniază și specialistul, duce la situații nefericite în practică. Nici nu se pune problema că angajatorului n-ar trebui să-i pese de banii cu care rămâne salariatul său la final de lună!
În practică, datornicii popriți se mai plâng adesea și de dublarea popririi pe aceleași venituri: salariatul al cărui venit intră într-un cont bancar se trezește poprit de două ori pentru aceeași datorie. De fapt, la mijloc există o neînțelegere și o lipsă de comunicare între părțile implicate în poprire.
"Executorul transmite formalitățile de executare silită pentru aceste venituri atât angajatorului, cât și către banca la care angajatul își are deschis contul în care i se virează salariul. Astfel, se poate ajunge la situația absurdă în care sunt poprite aproape toate veniturile salariale ale unei persoane. În 2016, s-a încercat adoptarea unei legi care permitea ca datoriile salariaților reținute la angajator să nu mai fie executate și la bănci, prin conturile de salarii. Judecătorii Curții Constituționale au decis însă că legea era neconstituțională. Consecințele acestor acțiuni prejudiciază însă debitorul, punându-l în imposibilitatea de a folosi venitul salarial rămas, dublându-se reținerea sumei, atât de către angajator, cât și de către bancă. În condițiile în care angajatorul confirmă înființarea popririi, executorul ar trebui să comunice băncii faptul că poprirea a fost înființată de către angajator, evitându-se astfel o dublă reținere. Pentru ca în practică astfel de situații să fie cât mai puține sau măcar să se soluționeze cât mai repede, ideal ar fi să existe o bună comunicare între angajat, angajator, executor și bancă, lucru care, din păcate, încă nu se întâmplă", spune Andreea Manolache.
Pentru că numărul de executări silite este într-o continuă efervescență, avocatnet.ro a lansat GHIDUL EXECUTĂRILOR SILITE PENTRU PERSOANE FIZICE ȘI COMPANII, care să radiografieze legislația din domeniu și să explice pe larg aspectele esențiale ale procedurii de executare silită. Articolele din această serie sunt gândite astfel încât toți cei executați silit, fie că sunt companii sau persoane fizice, să își cunoască drepturile și obligațiile în fiecare dintre etapele procedurii, dar și să afle metode de protecție împotriva abuzurilor, căi de atac sau recomandări utile. Toate articolele din serie vor fi disponibile aici.