Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului a primit recent modificări prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 86/2018, cu ocazia referendumului de mâine și poimâine. Pentru cei care n-au fost suficient de atenți cu privire la acest demers, el urmărește consultarea populară în privința modificării definiției căsătoriei din Constituție.
Au apărut în ultimele zile mai multe semne de întrebare (și exclamare) cu privire la unele dintre modificările aduse de această ordonanță Legii referendumului. Așa că am decis să le abordăm, pe scurt, de dragul unei discuții cât mai obiective:
1. Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și centralizarea electronică a rezultatelor votării nu se folosește la referendumul din acest weekend. Cine s-a uitat pe vechea formă a legii, înainte de modificarea adusă de recenta ordonanță, a văzut probabil că nu exista referirea la folosirea acestuia nici înainte în cazul referendumurilor. Prin urmare, nu s-a schimbat nimic la nivelul legii.
2. S-a spus că, în urma votului, nu se mai aplică niciun autocolant celui care a votat, pe buletin. Fals, avem modelul oficial al autocolantului în Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 441/2018, apărută deja în Monitorul Oficial.
3. Există mai multe secții de votare în străinătate ca niciodată. Într-adevăr, o confirmă chiar cei de la Ministerul Afacerilor Externe, vor fi 378 de secții de votare peste hotare, mai multe ca vreodată până acum. S-a introdus prin OUG nr. 86/2018 prevederea expresă că, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate, unde ministerul organizează secții de votare, se pot suplimenta aceste secții, dacă e cazul. Ceea ce s-a și întâmplat.
4. A fost scoasă din lege ideea de a cere verificarea înscrierii pe listele electorale. Pe scurt, în vechea formă a legii, românii aveau dreptul să verifice înscrierea în listele electorale și să ceară corectarea unor omisiuni, înscrieri greșite etc. Acum nu se mai prevede acest drept.
5. Pe procesele-verbale privind rezultatele referendumului va trebui să se regăsească un număr total al participanților mai mare sau egal cu numărul de buletine de vot valabile exprimate la răspunsul "DA", plus numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "NU", plus numărul voturilor nule. Înainte să se modifice legea, exista cerința ca numărul de participanți să fie același cu numărul celor trei categorii de buletine existente în urne. De fapt, în practică, dacă din vina unui alegător se strica această egalitate, mai exact, dacă introducea altă hârtie în urnă, iar nu buletinul său de vot, atunci organizatorii se aflau în fața unei mari probleme: nu exista același număr de buletine de vot nule și cu opțiuni valabil exprimate cu numărul de persoane care au trecut prin sală.
6. Posibilitatea de a vota de oriunde, nu doar din localitatea de domiciliu, exista și până acum, nu a fost introdusă recent.
Comentarii articol (3)