Angajatorii sunt obligați să asigure salariaților controale medicale periodice, nu doar la momentul încadrării în muncă, se arată în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Practic, sănătatea angajaților este supravegheată cu ajutorul medicilor de medicina muncii.
Orice suspiciune de boală profesională trebuie raportată obligatoriu autorităților de către medicii de medicina muncii folosiți de angajator. Însă suspiciunile trebuie semnalate de orice medic care îngrijește un salariat, nu doar de cel de medicina muncii.
„Orice medic, inclusiv medicul de medicina a muncii aflat într-o relație contractuală cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boală profesională sau legată de profesiune, depistată cu prilejul prestațiilor medicale”, scrie, mai exact, în Legea SSM.
Astfel, suspiciunile de boli profesionale trebuie transmise cât mai repede autorității teritoriale de sănătate publică. Apoi, cercetarea cazurilor semnalate este făcută de specialiștii acestei autorități și de inspectorii de muncă.
„Cercetarea cauzelor îmbolnăvirilor profesionale, în vederea confirmării sau infirmării lor, precum și stabilirea de măsuri pentru prevenirea altor îmbolnăviri se fac de către specialiștii autorităților de sănătate publică teritoriale, în colaborare cu inspectorii din inspectoratele teritoriale de muncă”, se detaliază în actul normativ amintit.
Declararea bolilor profesionale se face în baza procesului-verbal încheiat în urma cercetării. De precizat că intoxicația acută profesională trebuie declarată, cercetată și înregistrată atât ca boală profesională, cât și ca accident de muncă.
„Angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestațiile asigurărilor sociale de stat”, este subliniat în Legea SSM.
O boală profesională apare prin exercitarea unei meserii sau profesii, iar aceasta poate avea mai multe cauze, printre care suprasolicitarea organismului în timpul muncii.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.