Boala profesională este reglementată prin Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 și prin normele de aplicare ale acesteia. În esență, boala profesională este o afecțiune care apare din cauza practicării unei meserii sau a unei profesii.
Boala profesională poate avea mai multe cauze, Legea SSM făcând referire la:
- agenți nocivi fizici caracteristici locului de muncă;
- agenți nocivi chimici caracteristici locului de muncă;
- agenți nocivi biologici caracteristici locului de muncă;
- suprasolicitarea diferitelor organe în timpul muncii;
- suprasolicitarea diferitelor sisteme ale organismului în timpul muncii.
Înainte de a desfășura orice activitate, angajatorul trebuie să fie autorizat din punct de vedere al SSM. Apoi, acesta mai este obligat să țină nu doar evidența accidentelor de muncă, ci și a bolilor profesionale. Însă există și alte obligații de respectat pentru a preveni bolile profesionale, care sunt detaliate în articolul de aici.
În oglindă, și salariaților le revin anumite obligații pentru a evita să se expună singuri sau să-i expună pe alții la riscul de îmbolnăvire profesională.
Conform legislației, numai medicii sunt în măsură să identifice suspiciunile de boli profesionale. „Orice medic, inclusiv medicul de medicină a muncii aflat într-o relație contractuală cu angajatorul, conform prevederilor legale, va semnala obligatoriu suspiciunea de boală profesională sau legată de profesiune, depistată cu prilejul prestațiilor medicale”, este subliniat în Legea SSM, cu precizarea că notificarea trebuie făcută cât mai repede la autoritatea teritorială de sănătate publică.
Concret, pentru a confirma sau a infirma o boală profesională, specialiștii autorității teritoriale de sănătate publică și inspectorii muncii fac o cercetare a cauzelor îmbolnăvirii. Verdictul este dat prin procesul-verbal încheiat la finele cercetării.
Important de reținut este că o intoxicație acută profesională se declară, cercetează și înregistrează atât ca boală profesională, cât și ca accident de muncă.
„Angajatorii răspund patrimonial, potrivit legii civile, pentru prejudiciile cauzate victimelor accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, în măsura în care daunele nu sunt acoperite integral prin prestațiile asigurărilor sociale de stat”, este punctat în actul normativ amintit.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (1)