"Fiecare asociație de proprietari este obligată să dețină un singur cont bancar", scrie în Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, recent intrată în vigoare. De bine ce-a intrat în vigoare, noua lege a asociațiilor deja pune probleme în practică în ceea ce privește acest cont unic.
Toate încasările trebuie să ajungă în contul unic și toate plățile să se facă din acesta. De ce poate fi acest lucru problematic, printre altele? De pildă, pentru că atunci când contul e blocat într-un dosar de executare silită pentru datorii, sumele plătite la zi de către proprietarii de bună-credință ajung să fie poprite în contul unor datorii ce nu le aparțin, asociația ajungând în situația de a face noi datorii și chiar în situația de a trebui să facă demersuri suplimentare pentru a putea plăti (tot din acel cont) administratorul de bloc, de exemplu.
La situații de acest gen a făcut de curând referire primăria Craiovei, potrivit Agerpres, care a făcut un apel către locuitorii de la bloc să profite de prevederile noii legi a asociațiilor și să-și facă contracte pentru facturarea individuală a utilităților publice, nu la comun, tocmai pentru a evita aceste situații.
Într-adevăr, noua lege prevede că se pot contracta serviciile de utilități publice (apă, canalizare, încălzire) nu doar în mod colectiv, ci și individual, chiar și în ipoteza branșamentelor comune. Practic, nu se mai plătește nimic prin asociație, ci fiecare își plătește singur utilitățile și cei care sunt mereu cu plata la zi nu mai pot ajunge în situația în care să sufere din pricina celor care nu plătesc. Acesta este avantajul pe care îl subliniază primăria Craiova în demersul de informare a populației.
Potrivit legii, facturarea individuală la nivelul fiecărui apartament se face în baza: convențiilor de facturare individuală, anexe la contractul de furnizare/prestare încheiat cu asociația de proprietari sau contractului individual de furnizare/prestare a serviciilor încheiat cu fiecare proprietar.
Deciziile de a trece la facturarea individuală nu pot fi luate fără a le trece prin asociația de proprietari. Totuși, nu se poate face opoziție în mod abuziv la dreptul altui proprietar de a trece la facturarea individuală.
"Niciun proprietar nu poate să lezeze dreptul altui proprietar de a beneficia de facturarea individuală și să afecteze furnizarea/prestarea serviciului pentru întreg condominiul ca urmare a neachitării cotelor de contribuție ce îi revin la cheltuielile asociației de proprietari", scrie în legea asociațiilor.
Comentarii articol (11)