În cazul apariției unor neînțelegeri, primul lucru pe care trebuie să-l facă consumatorul nemulțumit este să încerce să rezolve, în mod amiabil, problema direct cu comerciantul. Dacă acesta nu dă curs solicitării clientului sau rezolvarea propusă de comerciant nu este pe placul clientului, acesta din urmă se poate adresa ANPC.
După cum spuneam și aici, comercianții online sunt obligați să afișeze pe website-ul propriu o serie de informații importante, inclusiv datele de contact și informații legate de primirea și rezolvarea reclamațiilor, astfel că nu este deloc dificil ca cei nemulțumiți de serviciile sau produsele oferite de aceștia să-i contacteze.
După primirea unei reclamații, comercianții trebuie să facă dovada, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 49/2009, „că au răspuns reclamațiilor primite în cel mai scurt termen, care nu poate depăși 30 de zile calendaristice, și că au depus eforturile necesare identificării unei soluții satisfăcătoare”.
În cazul în care cumpărătorul nu primește un răspuns la reclamația transmisă sau răspunsul comerciantului nu e pe placul lui, clientul poate transmite o reclamație împotriva comerciantului la ANPC. Aceasta se poate transmite online, prin formularul pe care instituția îl pune la dispoziția consumatorilor sau se poate depune personal la comisariatele județene pentru protecția consumatorilor.
Sesizările transmise ANPC se vor rezolva, conform Ordonanței Guvernului nr. 27/2002, în cel mult 30 de zile și trebuie însoțite de copii ale facturii fiscale, bonului sau chitanței, contractului, certificatului de garanției sau copii ale altor acte ce au legătură cu sesizarea.
ANPC-ul nu poate interveni pentru a rezolva toate situațiile în care anumiți clienți sunt nemulțumiți de produsele sau serviciile achiziționate. De exemplu, ANPC nu poate da o soluție în cazul reclamațiilor ce vizează comercianții străini de produse sau servicii. Pentru a depune o reclamație împotriva unui comerciant din străinătate, clientul din România se poate adresa Centrului European al Consumatorilor (ECC România).
Și în acest caz, primul pas ce trebuie făcut este încercarea de a rezolva situația direct cu comerciantul străin, apoi, dacă nu primește un răspuns din partea acestuia în termen de 30 de zile, clientul se poate adresa ECC România. Toate informațiile legate de depunerea unei reclamații împotriva unui comerciant străin, inclusiv instrucțiuni de completare a acesteia, pot fi găsite aici.
Notă: Materialul de față face parte dintr-o serie de articole dedicate evenimentului Black Friday, cu scopul de informare a cumpărătorilor în privința drepturilor pe care le au în relația cu comercianții. Articolele din această serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)