Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2018, care a modificat recent Codul muncii, a creat posibilitatea stabilirii unui salariu minim diferențiat, în funcție de vechimea în muncă și în funcție de nivelul studiilor.
Bineînțeles, dincolo de aspectul imediat -- acela al reflectării vechimii în muncă sau a nivelului studiilor în cuantumul salariului minim --, apare o altă problemă: ce se întâmplă cu toate beneficiile și obligațiile care sunt stabilite în funcție de salariul minim?
Această problemă a fost anticipată în OUG nr. 96/2018. Astfel, se prevede că posibilitatea aplicării unui salariu minim diferențiat nu se va reflecta și asupra drepturilor și obligațiilor stabilite prin raportare la salariul minim. Practic, drepturile și obligațiile care se stabilesc în funcție de salariul minim se vor determina ca până acum, în funcție de salariul minim brut pe țară. În cazul nostru, drepturile și obligațiile se vor stabili prin raportare la salariul pe țară de 2.080 de lei, nu la salariul diferențiat de 2.350 de lei.
Totuși, despre ce drepturi și obligații este vorba, concret, când mă refer la cele stabilite în funcție de salariul minim brut?
De exemplu, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, punctul-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut. În acest caz, punctul-amendă nu se va raporta la salariul minim diferențiat, ci la cel pe țară.
Un alt exemplu de stabilire a unor obligații în funcție de salariul minim brut pe țară se referă la minimul remunerației brute orare acordate zilierilor. Conform Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, aceștia nu pot fi plătiți cu mai puțin decât valoarea/oră a salariului minim brut.
În cazul angajatorilor care acordă vouchere de vacanță, de exemplu, valoarea unui voucher este raportată la salariul minim brut, conform Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
OUG nr. 96/2018 a introdus în legislație doar posibilitatea stabilirii unui salariu minim brut diferențiat, însă cuantumul efectiv al salariului pe țară și al salariului diferențiat vor fi stabilite curând prin hotărâre a Guvernului. Conform autorităților, salariul minim brut pe țară va fi 2.080 de lei, iar salariul minim brut diferențiat în funcție de studii și vechime va fi 2.350 de lei.
Comentarii articol (7)