Iar dacă nu e vorba de lene, indolență, rea-voință sau sabotaj, atunci merită să reflectezi la următoarele posibile explicații. Și să înțelegi că, dincolo de vină, incapacitate intelectuală sau pură răutate, lucrurile stau puțin mai altfel decât ai crede.
1. Nu ai avut toată informația – fie că nu ți s-a dat intenționat, fie că nu ai pur și simplu acces la aceasta, informația incompletă nu poate ajuta nimănui. Ba chiar dimpotrivă, încurcă amarnic...
2. Nu e problema ta de rezolvat. Încearcă să înțelegi dacă nu cumva e vorba despre o problemă a altcuiva, la care te-ai oferit să pui umărul, sau care a ajuns la tine printr-un concurs de împrejurări, deși nu era a ta de la bun început. Cel mai bun exemplu este întotdeauna suma demersurilor pe care le tot facem în locul copiilor noștri, scutindu-i de fapt de lecția de viață atât de necesară.
3. Nu e momentul. Nu toate problemele își găsesc rezolvarea atunci când o căutăm noi. În schema mai mare a lucrurilor, există situații pentru care un număr foarte mare de planete trebuie să se “alinieze” pentru ca ele să își găsească rezolvarea, iar asta nu depinde numai de tine. Răbdarea și înțelepciunea de a lăsa deoparte ce nu poți rezolva azi își aduc aportul de fiecare dată la starea de bine.
4. Există o lecție de învățat și din eșecuri. Gândește-te bine dacă nu cumva lecția de viață este mai valoroasă decât eventuala reușită. E o posibilitate la care merită reflectat serios.
5. Succesul nu este ceea ce îți imaginezi sau cel puțin nu arată exact cum ți-ai planificat tu să arate. Adu-ți aminte de toate descoperirile științifice făcute literalmente din greșeală, și încearcă să te dumirești dacă nu cumva ai căpătat altceva din demersul tău.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (0)