Propunerea legislativă privind modificarea şi completarea art.187 din Legea nr.98/2016 privind achiziţiile publice, recent înregistrată la Senat pentru dezbatere, vizează, printre altele, modificarea plafonului minim de salarizare a personalului din domeniul construcțiilor. Proiectul are nevoie, pentru a se putea aplica, de votul favorabil al parlamentarilor și de publicarea în Monitorul Oficial.
Documentul prevede ca salariații din domeniul construcțiilor ce activează pe șantierele pentru executarea infrastructurii de transport, fie el rutier sau pe calea ferată, să primească salarii mai mari decât în prezent.
Concret, conform proiectului legislativ, personalul din construcții implicat în proiectele de construcții contractate de autoritățile publice din România ar putea primi salarii minime cu o valoare orară de 24 de lei net. În prezent, potrivit informațiilor adunate din piața construcțiilor, antreprenorii utilizează pentru salarizarea personalului pe șantiere o valoare medie de aproape zece lei pe oră.
În fapt, vorbim despre modificarea criteriilor în care se va face atribuirea lucrărilor de execuție sau de servicii aferente proiectelor de infrastructură de transport derulate de autoritățile publice. Mai exact, firmele ce vor executa lucrările de construcții vor fi alese și pe baza îndeplinirii unui criteriu suplimentar.
Acest criteriu suplimentar este reprezentat de salarizarea minimă a personalului antreprenorului cu 24 de lei net/oră. În condițiile în care firmele vor primi punctaj suplimentar la procedurile de achiziție publică pentru îndeplinirea acestui criteriu, este de așteptat ca, după intrarea în vigoare a acestei propuneri legislative, companiile de construcții să utilizeze acest nivel minim de salarizare.
Potrivit documentului, „anual (...) se va analiza necesitatea revizuirii în creștere a acestui nivel de salarizare de 24 lei/oră”. Analiza se va face până la data de 15 iunie, iar indexarea nivelului de salarizare se va aplica început cu următoarea lună, respectiv cu luna iulie.
Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)