Contribuțiile sociale pentru contractele part time se pot raporta, de la începutul acestui an, fie la salariul minim de 2.080 de lei, fie la cel de 2.350 de lei, de la caz la caz, stabilește Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018, care a adus de la 1 ianuarie mai multe modificări legii fiscale.
"În situația în care, prin hotărâre a Guvernului se utilizează, în aceeași perioadă, mai multe valori ale salariului minim brut pe țară, diferențiat în funcție de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege, în aplicarea prevederilor alin. (51) (unde se prevăd contribuțiile majorate pentru part-time - n.red.) se ia în calcul valoarea salariului minim brut pe țară prevăzută pentru categoria de persoane pentru care se datorează contribuția", scrie, mai exact, în OUG.
La salariile part time sub nivelul salariului minim pe economie s-a stabilit, încă din toamna anului trecut, plata contribuțiilor sociale la nivelul unui salariu minim brut pe economie (contribuții evident mai mari decât dacă sunt raportate la cât e salariul brut al angajatului part time).
Măsura a dus, de când cu transferul contribuțiilor, la diminuarea drastică a veniturilor angajaților part time, astfel că, la începutul acestui an, Guvernul a venit cu ideea ca angajatul să datoreze contribuții calculate la salariul său brut, iar angajatorul să datoreze restul de contribuții, până la nivelul salariului minim pe economie. Iar parlamentarii nu vor să renunțe la acest sistem al contribuțiilor majorate.
Ca urmare a HG nr. 937/2018, de la 1 ianuarie 2019 există o valoare a salariului minim nouă (2.080 de lei, față de 1.900 de lei, cât era înainte) și o valoare superioară, pentru funcțiile unde sunt necesare studii superioare și angajatul are cel puțin un an vechime în domeniul acelor studii: 2.350 de lei.
În piața muncii există situații în care astfel de angajați ocupă posturi part time pentru care sunt necesare studii superioare. Prin urmare, e necesară raportarea contribuțiilor la salariul diferențiat pentru astfel de studii. Încă dinainte de punerea în dezbatere a prevederii citate mai sus, specialiștii în fiscalitate au subliniat că angajatorii riscă să plătească mai mult pentru acești salariați, de la 1 ianuarie, pentru că trebuie să se raporteze la salariul de 2.350 de lei, în anumite situații.
"Suma de 2.080 lei se va avea în vedere pentru contractele cu timp parțial când nu există o excepție, la determinarea asigurărilor sociale pentru funcțiile ce nu presupun studii superioare. Dacă funcția presupune existența unor studii superioare, cum ar fi funcția de contabil-șef într-o societate mică, la care contabilitatea este ținută prin contract de muncă cu timp parțial, și nu există o exceptare, atunci asigurările sociale vor fi recalculate la suma de 2.350 lei", punctează consultantul fiscal Adrian Bența.
De asemenea, o măsură introdusă în Ordonanța nr. 114 pe ultima sută de metri a fost un salariu minim majorat în construcții, de 3.000 de lei, valabil tot de la începutul acestui an. Devine evident că și aici se poate ajunge la plata unor contribuții raportate la acest minim majorat în cazul celor care lucrează part time. Firește, numai dacă vorbim de cei care se încadrează într-unul dintre domeniile cu codurile CAEN pentru care a fost prevăzut acest salariu minim de 3.000 de lei (mai multe detalii, aici).