Contribuabilul care primește somația de executare silită de la organul fiscal va putea să ceară medierea pentru a clarifica situația sa fiscală și pentru a mai amâna puțin măsurile de executare silită fiscală. Procedura de mediere din cadrul executării silite fiscale este cuprinsă în Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 25/2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 44 din 17 ianuarie 2019.
Din prevederile legii publicate joi înțelegem că lucrurile vor sta în felul următor: dacă în termen de 15 zile de la primirea somației nu se plătesc datoriile sau contribuabilul nu notifică organul fiscal că vrea să intre într-o procedură de mediere, atunci executarea silită pentru acele datorii chiar va începe.
"În vederea realizării procedurii de mediere debitorul notifică organul fiscal cu privire la intenția sa în termen de 15 zile de la primirea somației. La notificare se anexează documente și informații care să susțină situația sa economică și financiară", scrie în Legea nr. 30/2019. Intrarea sa în vigoare se face în trei zile de la publicare, dar medierea fiscală se va aplica abia când va avea și norme de punere în aplicare.
Deși suntem obișnuiți ca, auzind termenul de "mediere", să ne gândim la o terță persoană care încearcă să ofere soluții pentru problemele pe care le avem cu cineva, în procedura de mediere gândită de parlamentari medierea se va face numai între contribuabil și organul fiscal, fără vreun terț. Practic, de când primește notificarea de la contribuabilul care cere medierea, organul fiscal va trebui să organizeze o întâlnire cu contribuabilul în maximum zece zile.
Cel mai important lucru pentru contribuabil este blocarea unei eventuale executări silite din partea Fiscului. "Procedura de executare silită nu începe de la data la care debitorul notifică organului fiscal intenția de mediere", se precizează în legea publicată.
În ce va consta o procedură de mediere cu Fiscul?
Întâi, scrie în lege, se va încerca lămurirea datoriei fiscale. Altfel spus, acesta va fi momentul în care contribuabilul va putea să obiecteze cu privire la întinderea debitului.
Apoi, organul fiscal va analiza situația economică a datornicului (spuneam mai sus că, prin cererea de mediere, contribuabilul va trebui să aducă documente privitoare la situația sa economică). Asta, ca să vadă ce soluții ar fi cele mai bune pentru stingerea obligațiilor fiscale și dacă s-ar putea recurge la înlesnirile la plată din legislația fiscală (eșalonarea datoriei, de exemplu).
Rezultatul medierii și soluțiile identificate vor fi cuprinse într-un proces-verbal. După finalizarea medierii, ca să nu se mai ajungă la executarea silită, datornicul va avea la dispoziție 15 zile ca să plătească datoria sau se va putea cere înlesnirea la plată.
În fine, procedura de mediere, deși a ajuns deja în Codul de procedură fiscală, se va aplica efectiv abia după ce Fiscul va veni cu acte normative care să o detalieze și să reglementeze documentele oficiale.
Comentarii articol (2)