1. 1 ianuarie 2018 a adus creșteri ale salariilor brute de 25% pentru salariații de la stat, potrivit Legii salarizării unitare a bugetarilor. Dar pentru că Guvernul a hotărât, la finele lui 2017, să facă transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, creșterea aceasta nu a semnat pentru majoritatea mari diferențe salariale în buzunare.
2. Începând cu luna martie 2018, unele dintre salariile din sistemul medical au crescut semnificativ, iar cadrele didactice au primit 20% în plus la salariu. Medicii și asistenții medicali au devenit, astfel, singura categorie bugetară care a atins țintele bugetare din Legea salarizării unitare stabilite pentru anul 2022.
3. S-a decis ca, începând din 2019, bugetarii să primească o diurnă mai mare atunci când sunt delegați sau detașați în alte localități. Concret, diurna crește de la 17 la 20 de lei pe zi. În cazul în care delegarea se face la o distanță mai mare de 50 km, bugetarilor li se va acorda o alocație zilnică de delegare (pentru care nu vor fi necesare documente justificative) compusă din o indemnizație de delegare de 20 lei/zi și o alocație de cazare de 230 lei pe zi, pentru cheltuielile de cazare.
4. Decontarea cheltuielilor de transport pentru bugetarii detașați/delegați sau care se deplasează în afara localității unde muncesc de obicei în interes de serviciu se face, de la 1 ianuarie 2019, în noi condiții, mai avantajoase. Va fi posibilă decontarea și atunci când transportul a fost făcut cu mașina folosită de angajat, dar aflată în proprietatea altcuiva, chestiune care nu este posibilă conform actualei reglementări.
5. Bugetarii au primit vouchere de vacanță de câte 1.450 de lei/angajat și le vor primi și în 2019, și în 2020. Guvernul a spus că nu își pot permite indemnizațiile de vacanță stabilite prin Legea nr. 153/2017 privind salarizarea unitară a bugetarilor. Acolo scrie că bugetarilor trebuie să li se dea anual câte o indemnizație de vacanță de valoarea unui salariu minim brut.
6. Toate persoanele angajate la stat ce au un certificat de handicap, fie el considerat grav sau accentuat, au dreptul acum să primească un spor la salariul de bază pentru activitatea desfășurată în timpul programului normal de muncă. Sporul de care beneficiază reprezintă 15% din salariul de bază sau indemnizația de încadrare. În trecut, de acest spor beneficiau doar persoanele nevăzătoare încadrate în grad de handicap grav sau accentuat.
7. Anul 2018 a adus o formă unitară națională a planului de încadrare în regim de plata cu ora a personalului didactic de predare din școli. Teoretic, dascălii din România ce lucrează în regim de plată cu ora au garanția acum că toate orele lucrate vor fi remunerate. Până acum exista un astfel de plan de încadrare la nivelul fiecărei unități de învățământ.
Comentarii articol (3)