De fapt, puțină lume îți va spune că stima de sine este, de fapt, O ALEGERE. Alegerea conștientă de a te pune - non-egoist, non-ostentativ și non-agresiv - pe primul loc în economia propriei vieți, de îndată ce vei fi ajuns pe propriile picioare, ca adult.
Vorbim despre adulți aici, pentru că gradul de dependență material-emoțională al copilului de proprii părinți face aproape imposibilă decelarea gradului în care acesta posedă sau nu stimă de sine.
Și încă ceva, ca să clarificăm premisele – nu există problemă personală care să nu aibă la bază lipsa, într-un grad mai mare sau mai mic, a stimei de sine. De aceea e important să înțelegi faptul că, deși nu există o formulă care să determine cu exactitate unde se sfârșește stima de sine și începe narcisismul, și că practic nimeni nu stă perfect la capitolul stimei de sine, lucrurile se pot ameliora atunci când înțelegi unde stai.
Ca și în business, primul și cel mai decent lucru pe care îl poți face ca să îți rezolvi problemele e să le cauți, să te evaluezi și să măsori status-quo-ul. De aceea, îți pun la dispoziție un micro-test care să îți dea măsura stimei de sine. Fii sincer cu tine, și o să vezi unde stai cu adevărat.
- Ce sintagmă alegi preponderent în redarea unei necesități personale – “Vreau” sau “Trebuie”? Nu sunt același lucru, pentru că prima înseamnă asumarea necesității personale , iar a doua înseamnă deghizarea acesteia într-una generică, care vine din afara eului. Ca și când nu ai dreptul să vrei ceva, și atunci faci recurs la o necesitate venită din afara ta.
- Atunci când trebuie să dai feedback negativ cuiva care te-a nemulțumit, oferi întotdeauna și o explicație elaborată? De cele mai multe ori, situațiile în care trebuie să dai feedback negativ nu sunt suficient de complexe ca să pună problema unei explicații. E suficient să comunici neplăcerea sau nemulțumirea, iar dacă te complici în explicații elaborate fără ca acestea să fie absolut necesare, înseamnă că vrei mai degrabă să placi decât să rezolvi situația…
- Participi preponderent la activități inițiate de ceilalți din grupul de prieteni, sau de tine? Dacă ai probleme în a propune tu activități, și dacă te surprinzi câteodată nemulțumit în legătură cu ce faci sau locul în care ești, poate e momentul să analizezi un pic cât de mult te costă doar ca să fii în compania altor oameni. Și să începi să faci, măcar din când în când, ce îți dorești și te interesează cu adevărat. Ca element ajutător, ai putea să inventariezi și dățile în care nu ai fost capabil să refuzi participarea la activități care nu te interesează sau nu îți fac plăcere.
- Cât de simplu îți este să accepți complimente sau mulțumiri meritate? Ai cumva o senzație vagă de disconfort atunci când cineva ți le adresează? Simți că e prea mult pentru tine și încerci să te scuzi, absurd și stângace, până și în acele momente? Că nu le meriți?
- Utilizezi des auto-ironia? Simți nevoia să spui foarte des o glumă despre sine, chiar dacă nu e cazul, doar pentru a detensiona o situație și a muta atenția de asupra ta? Atunci poate e bine să știi că abordarea asta “de gașcă”, de “băiat bun”, de “fată de comitet” maschează faptul că nici măcar tu nu prea te iei în serios. Și că preferi să menții o impresie bună chiar și cu prețul căderii în derizoriu.
Toate cele de mai sus nu sunt de ignorat, dar nici nu spun mai mult despre tine decât știai deja și tu. Vestea bună e că pot fi reduse la un minim decent și funcțional. Cu condiția să le identifici ca atare și să meditezi un pic la ce te-ar ajuta să le reduci.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (1)