Prin ordonanța de urgență a Guvernului care a diminuat CAS-ul pentru acești angajați de la 25% la 21,25% din salariul minim brut e prevăzut că ei sunt scutiți de contribuția la Pilonul II de pensii, la care salariații din alte sectoare de activitate contribuie însă, în continuare. Fiscaliștii nu sunt mulțumiți însă de redactarea textelor din ordonanță, care lasă loc de interpretări și vor trebui neapărat clarificate în viitorul apropiat.
Salariul minim brut de 3.000 de lei pentru salariații unora dintre angajatorii din domeniul construcțiilor, introdus la 1 ianuarie 2019 de OUG nr. 114/2018, e însoțit și de scutirea de plata contribuției la sănătate pentru acei angajați, cât și de diminuare a contribuției datorate la pensii de către aceștia. Totul, spun guvernanții, pentru ca acești angajați să rămână cu mai mulți bani în buzunar la finele lunii.
Micșorarea cotei de contribuție la pensie făcută prin OUG nr. 114/2018 este de 3,75%, adică exact procentul din CAS care ajunge la Pilonul II (în cazul tuturor salariaților, indiferent de domeniu). Astfel, CAS-ul de 25% din salariul brut a devenit pentru acești angajați din sectorul construcțiilor 21,25% din salariul brut. Iar aceste măsuri sectoriale sunt aplicabile până la finele lui 2028, adică zece ani.
"(1) În perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) cu 3,75 puncte procentuale (verbul lipsește, prevederea fiind publicată exact așa în Monitorul Oficial - n.red.). (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuția la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuții în limita cotei prevăzute la alin. (1)", scrie, mai exact, în OUG.
Dintr-un motiv sau altul, verbul lipsește din primul alineat citat mai sus, documentul publicat în Monitorul Oficial lăsând astfel loc de interpretări. Așa se face că mai mulți specialiști în fiscalitate s-au uitat la prevederile de mai sus și au văzut o reducere a contribuției datorate de acești angajați prin scutirea de contribuția la Pilonul II.
De pildă, de această părere sunt consultantul fiscal Adrian Bența (care a analizat prevederile Ordonanței nr. 114 în acest material) și fiscaliștii de la Apex Team (interpretarea lor e cuprinsă aici).
În orice caz, lucrurile vor fi tranșate (sperăm) definitiv, în momentul în care vor fi adoptate și normele de aplicare pentru modificările aduse de OUG nr. 114/2018.
Dacă lucrurile vor sta așa cum consideră fiscaliștii, angajații respectivi nu mai contribuie, ca toți ceilalți salariați din alte sectoare, la acest Pilon din care se va asigura o suplimentare sigură a pensiei primită de la stat. Scutirea aceasta, deși se traduce azi și mâine printr-un salariu mai mare, va însemna o diminuare a venitului pentru pensii în viitor.
Important! Măsurile aduse de OUG nr. 114/2018 nu se aplică pentru absolut toți angajații din construcții. Mai multe lămuriri privind condițiile de aplicare a scutirilor, aici.
Comentarii articol (1)