- Discuțiile regulate între membrii familiei (ca și ședințele pentru organizații), fie în jurul mesei de seară, fie la prânzul duminical, fie cu alte ocazii precum sărbătorile sau zilele de naștere, sunt prilejul optim al schimbului de informații cu privire la viața fiecăruia dintre noi.
- Stabilirea rolurilor membrilor familiei, ca și un bun job description, facilitează mult asumarea sarcinilor de către aceștia. Dacă tatăl este cel care se ocupă de aprovizionare, iar mama de organizarea meselor familiei, este clar că nu vor exista certuri a propos de cine ar fi trebuit să cumpere pâinea, dar nu a făcut-o. Dacă fiul cel mare este cel care se ocupă de câinele familiei, iar cel mic de dus gunoiul, atunci va fi foarte clar cine ce nu a făcut, iar negocierile penibile și lacrimogene vor fi fost evitate cu succes.
- Supervizarea si evaluarea comportamentului membrilor familiei, în special al celor mai tineri dintre ei, ca și evaluarea anuală a performanței de la muncă, trebuie făcute sistematic și regulat, trebuie să aibă criterii și reguli bine înțelese de toată lumea. După cum și arbitrajul în sine trebuie alocat corect și transparent. Părintele care se ocupă cu relația cu școala va fi și cel care are ceva de spus vis-a-vis de performanța școlară a copiilor.
- Cooperarea și întrajutorarea membrilor unei familii este comparabilă cu lucrul în echipă. Lucrurile de făcut trebuie tratate ca niște proiecte, iar membrii familiei trebuie să conlucreze pentru a le duce la bun sfârșit. Ca și la job, își pot ține locul unul altuia, se pot completa și își pot oferi idei și sprijin real.
- Alianța între membrii familiei în momentele în care unul dintre aceștia se află într-o situație dificilă, este, ca și în managementul crizei, esențială pentru integritatea și supraviețuirea grupului. Dacă în momentele de încercare, familia nu își sprijină membrii, aceasta se dovedește practic incapabilă ca, pe termen, lung, să rămână unită.
În mod evident, familia este mai mult decât o organizație cu un scop lucrativ. Iar sensul trăitului într-o familie este dat și de emoțiile, creșterea și satisfacțiile pe care membrii acesteia și le pot oferi în mod real și fără rezerve. Regulile de angrenare prezentate mai sus pot ușura în mod clar interacțiunile dintr-o familie, dar nu pot ține locul emoției speciale care îi leagă pe părinți între ei și mai departe de copii.
Gând la gând. Fie că ne dăm seama sau nu, marile întrebări ale vieții ne sunt comune. Ce ne diferențiază este doar momentul în care alegem să le înfruntăm și să ne luăm viața în mâini, pornind în căutarea răspunsurilor. Mai devreme sau mai târziu, citim, întrebăm, cerem ajutor. Și, mai ales, începem să ne vedem pe noi în Celălalt.
Lansăm rubrica Gând la gând în speranța că vom putea contribui, măcar puțin, la mai binele Celuilalt. Puteți citi, discuta în comentarii sau pune întrebări direct celor două autoare ale rubricii - Simona Tofan, psiholog și psihoterapeut, și Aurelia Dinu, life coach.
Comentarii articol (0)