Până acum, cota redusă de TVA la achiziția locuințelor se aplica doar la prima cumpărare. Pe lângă celelalte condiții de îndeplinit, era necesar ca respectivul cumpărător să nu mai fi cumpărat vreo altă locuință înainte cu TVA de 5%. În caz contrar, avea de plătit cota generală de 19% TVA.
De la 1 ianuarie însă, Guvernul a introdus în Codul fiscal TVA-ul de 5% și pentru a doua, a treia și celelalte achiziții ale unei persoane fizice. Modificarea s-a făcut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2018, dar nu a venit singură: a doua noutate este scoaterea limitării suprafeței de teren pe care e construită locuința - până la 1 ianuarie, aceasta era de 250 de mp.
A rămas însă condiția ca suprafața utilă a locuinței să fie de maximum 120 mp, precum și plafonul valoric de 450.000 de lei. În afară de aceste două condiții, a treia (neschimbată) este ca, la momentul vânzării, locuința să poată fi locuită ca atare. Dacă acestea trei sunt îndeplinite, locuința poate fi cumpărată cu TVA 5%.
Pe marginea noutăților, EY România apreciază că eliminarea restricției de la TVA-ul de 5% ar putea impulsiona sectorul rezidențial. Dar lucrurile trebuie văzute și în corelare cu plafonarea gradului de îndatorare decisă de Banca Națională a României anul trecut, dar și cu creșterea (constantă) a cursului de schimb leu-euro. Cea dintâi duce la imposibilitatea unora de a se mai împrumuta, cea din urmă poate duce la depășirea lejeră a pragului de 450.000 de lei pentru aplicarea TVA-ului redus.
"Estimarea trendului de evoluție a volumului de locuințe care se vor tranzacționa în cursul anului 2019 este destul de complicat, dar ne putem aștepta ca, în ansamblu, efectele reglementărilor restrictive luate de BNR privind creditarea să fie ponderate prin ajustarea cu diferența de TVA a prețului de vânzare a locuințelor care îndeplinesc condițiile necesare. Considerăm că decizia Guvernului, aplicabilă de la 1 ianuarie 2019, este posibil să dea încă un impuls sectorului rezidențial (...) Din perspectivă strict tranzacțională, credem că există așteptarea ca numărul celor care achiziționează în scop investițional astfel de unități să crească ca pondere în totalul cumpărătorilor. Conform datelor din piața rezidențială, 84% din ofertele de locuințe sunt cu o suprafață de sub 120
mp și 71% din cererile de locuințe au valoarea sub 450.000 lei. Așadar, cei care doreau să achiziționeze locuințe cu 5% TVA ca reședință nu vor fi afectați în niciun fel de aceste schimbări legislative", potrivit lui Adrian Teampău și Lucian Vițelaru, EY România.
Comentarii articol (6)