Acum, avocații pot să-și angajeze astfel de "ajutoare", iar pentru un număr semnificativ de absolvenți de drept care nu se încadrează în vreuna dintre profesiile de avocat, magistrat, notar sau executor judecătoresc asta nu poate fi decât o veste foarte bună. A rămas în Statut doar condiționarea activității acestui angajat cu studii de drept: să nu facă activități proprii profesiei de avocat.
Cu toate acestea, nu ne putem repezi la concluzia că angajarea paralegalilor e posibilă la acest moment. Ea nu există momentan în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), nici sub acest nume, nici sub altul.
Ca idee, noțiunea de paralegal nu are, în Statele Unite, Canada și Marea Britanie definiții care să se suprapună perfect. De exemplu, în Marea Britanie, conform Institute of Paralegals, paralegalul e definit ca "un ne-avocat care prestează activități juridice care înainte erau competența unui avocat sau care, dacă ar fi prestate de un avocat, ar fi supuse unui onorariu". Federația Națională a Asociațiilor Paralegalilor din Statele Unite definește paralegalul ca "o persoană calificată să presteze activități juridice ce presupun cunoașterea conceptelor de drept și care sunt în mod normal, dar nu exclusiv, prestate de un avocat".
Ceea ce se cere în mod evident este încercarea de a introduce această profesie în COR. Rămâne însă organelor profesionale să definească exact paralegalul, chiar dacă nu sub această denumire, în special pentru a asigura respectarea condițiilor negative ce atârnă de posibilitatea de a angaja personal auxiliar cu studii de drept. Mai departe, ar fi, probabil, necesar ca aceleași organe profesionale să și verifice cum sunt respectate acele condiții negative în practică, dacă paralegalul face sau nu muncă de avocat pe care nu ar trebui să o facă.
Angajarea unui absolvent de drept se va face, evident, doar prin contract de muncă, cu toate cerințele legale regăsite în Codul muncii. Printre acestea, salariul minim brut pe care trebuie să i-l asigure angajatorul prin lege. Dacă acel candidat nu are niciun fel de experiență, atunci e obligatoriu salariul minim de 2.080 de lei, dar se poate impune și salariul minim pentru studii superioare, de 2.350 de lei, dacă are cel puțin un an vechime în domeniul dreptului (în care intră și internshipul efectuat conform legii, conform unei confirmări primite de la Inspecția Muncii recent).
În concluzie, eliminarea interdicției de a angaja absolvenți de drept ca personal auxiliar este doar un mic pas pentru intrarea pe piață a profesiei de paralegal, profesie care are, fără dar și poate, nevoie de o reglementare detaliată (care să nu se rezume doar la condiții negative de exercitare a activității) și de o recunoaștere oficială.