Potrivit Deciziei ICCJ nr. 7/2019, document oficializat marți, prin publicarea în Monitorul Oficial, la darea în plată, persoanele supuse în continuare unei executări silite, deși executarea silită a imobilului a fost finalizată prin adjudecarea acestuia, pot solicita stingerea tuturor datoriilor provenite din contractele de credit. În astfel de cazuri, instanța de judecată urmează “să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile referitoare la existența impreviziunii”. Interpretarea dată de ICCJ este obligatorie pentru toate instanțele începând de marți.
Cu alte cuvinte, ICCJ stabilește clar că un datornic ce se află în procedura executării silite va putea solicita oricând, inclusiv după ce imobilul a fost înstrăinat, stingerea datoriilor la bancă, iar instanța va trebui să verifice dacă există condițiile privind impreviziunea.
De altfel, Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite stabilește că dreptul "de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului".
ICCJ își motivează decizia și prin faptul că, potrivit Curții Constituționale a României, "datoriile rezultate din contractul de credit sunt considerate stinse, chiar dacă bunul imobil aferent garanției a fost vândut la un preț mai mic decât valoarea datoriei debitorului către instituția de credit. Practic, legiuitorul a apreciat, în contextul impreviziunii, că sumele de bani plătite în mod voluntar în executarea contractului, cele obținute din adjudecarea bunului, indiferent de data la care aceasta a avut loc, precum și, după caz, de sumele rezultate din urmărirea silită a altor bunuri ale debitorului până la data formulării notificării acoperă valoarea datoriilor aferente contractului de credit".
După cum stabilește textul unui proiect de act normativ ce a primit votul favorabil al senatorilor în luna decembrie a anului trecut (detalii, aici), în imprevizune pot fi încadrate o serie de evenimente ce împiedică persoanele care au contractat un credit să-l mai restituie. Astfel, la darea în plată, în condiția privind impreviziunea se încadrează, potrivit propunerii legislative, și cazul în care o persoană a fost executată silit prin vânzarea locuinței.
Comentarii articol (0)