Imediat după înființare, firmele pot antrena diverse cheltuieli, chiar și de valori nesemnificative, cu privire la plata comisioanelor bancare, achiziția unor articole de birotică, cumpărarea ștampilei, creditarea inițială a firmei de către asociați pentru acoperirea necesităților inițiale de finanțare, plata unui abonament tv etc.
În acest caz, din punct de vedere contabil, patrimoniul societății a suferit modificări, înregistrându-se alte cheltuieli decât cele ocazionate de înființare, iar aceste operațiuni trebuie reflectate în situațiile financiare ale anului în care s-au produs.
Faptul că societatea a înregistrat sau nu venituri imediat după înființare este mai puțin relevant, iar evidențierea cheltuielilor de genul celor de mai sus în situațiile financiare anuale este chiar o obligație în vederea asigurării imaginii fidele asupra patrimoniului firmei, fiind un indiciu al desfășurării activității.
Numai în situația în care s-au înregistrat doar operațiuni aferente subscrierii și varsării capitalului social de către asociați precum și a efectuării cheltuielilor de constituire în vederea înmatriculării la Oficiul Național al Registrului Comerțului, o firmă poate depune declarația de inactivitate (formularul S1046)
Referitor la depunerea acestei declarații, Ordinul MFP nr. 10/2019 emis de Ministrul Finanțelor Publice (publicat în Monitorul Oficial nr. 35 din 14.01.2019) prevede un termen pentru depunere de 60 de zile de la data încheierii exercițiului financiar, adică până pe 1 martie 2019.
Cine depune Declaraţie de inactivitate S1046
Conform precizărilor din formularul pdf. S1046, declarația de inactivitate poate fi depusă de următoarele entități :
- operatori economici
- persoane juridice fără scop patrimonial
- entități autorizate, reglementate și supravegheate de Banca Națională a României
- entități autorizate, reglementate și supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară
Modalități de depunere a Declarației de inactivitate
Declaraţiile de inactivitate aferente lui 2018 se vor depune astfel:
- în formă electronică, având ataşată o semnătură electronică extinsă, sau
- în format hârtie şi în format electronic (cu fisier xml., copiat pe un suport magnetic)
Cine semnează declarația de inactivitate
Declarația de inactivitate se semnează de către administrator sau altă persoană obligată cu gestionarea entitații raportoare.
Ce categorii de informații se cuprind in declarație
În afară de semnătura administratorului sau a persoanei îndreptățite referitor la asumarea declarării pe proprie răspundere a inactivității, mai este necesar să se completeze următoarele informații :
- denumirea completă a companiei;
- adresa și numărul de telefon;
- numărul de înregistrare la Registrul comerțului / Numărul din Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial;
- codul unic de înregistrare;
- capitalul social.
Care este formatul declarației S1046
Pentru a completa declarația, entităţile trebuie să folosească programul de asistenţă pus la dispoziţie gratuit de către Ministerul Finanţelor Publice pe site-ul internet al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Fiscul a actualizat recent formularul (îl putei accesa aici), pentru a putea fi depus în acest an (pentru 2018).
Comentarii articol (0)