Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 prevede aplicarea unor facilități fiscale pentru angajații din sectorul construcțiilor, dacă și numai dacă, lunar, sunt îndeplinite trei condiții: una referitoare la valoarea salariului minim brut, alta referitoare la desfășurarea de activități în sectorul construcții pe cel puțin unul dintre CAEN-urile stabilite prin ordonanță și o a treia referitoare la ponderea de cel puțin 80% a cifrei de afaceri din construcții pe acele CAEN-uri.
Aceste facilități, pe care nu le analizăm aici încă o dată (regăsiți aici mai multe articole pe tema lor), odată aplicate, înseamnă un salariu net semnificativ mai mare pentru angajatul respectiv, pentru care oricum există obligația aplicării unui salariu minim brut de 3.000 de lei.
În ultima perioadă, specialiștii în domeniul contabil-fiscal au subliniat în nenumărate rânduri că riscul salariilor fluctuante este unul cât se poate de real. Cea mai "fragilă" dintre cele trei condiții pentru aplicarea facilităților fiscale este cea referitoare la cifra de afaceri și aici ne referim la firmele al căror obiect de activitate este complex, având nu doar activități care intră pe unul sau mai multe dintre CAEN-urile din ordonanța 114.
Condiția ca 80% din cifra de afaceri totală să fie obținută efectiv din activitățile de la CAEN-urile respective poate fi îndeplinită în unele luni, în altele, nu. Asta va însemna fluctuații ale salariului net destul de mari, sensibile pentru angajatul respectiv.
Într-o conferință de fiscalitate organizată recent de Cristian Rapcencu, expert contabil, consultant fiscal și lector în cadrul Academiei de Studii Economice din București, specialistul a subliniat că pentru a nu opera mereu schimbări ale salariului brut astfel încât să nu fie afectat netul (și care oricum necesită acordul angajatului, conform legislației muncii), se așteaptă ca unii angajatori să meargă pe ideea acoperirii acelor diferențe de la o lună la alta prin oferirea de prime. Chestiune folosită recent de unele firme, dacă ne uităm la contextul transferului contribuțiilor din 2018.
"S-ar putea, să zicem, în primele luni ale anului să ai 80% din cifra de afaceri pe acele CAEN-uri. Dacă eu îi dau unui angajat din construcții minimul brut de 3.000 de lei în contractul de muncă, având în vedere că se reține doar contribuția la pensii -- și aceea diminuată -- salariul net e aproximativ 2.300 de lei (expertul ia în calcul aici inclusiv eventualele deduceri personale - n.red.).
Dar în aprilie mai facturez ceva pe alt CAEN, alte activități și când îmi calculez ponderea în cifra de afaceri totală nu mai sunt peste 80%, ci sub, deci nu-i mai dau facilități angajatului. Dar ce înseamnă dacă îi mențin același brut de 3.000 de lei? Înseamnă un net de vreo 1.700 de lei. Nu-i scade salariul cu 10-15 lei, ci cu vreo 700 de lei. O să încerci să-i explici cum stau lucrurile, de ce se întâmplă asta, cu cifra de afaceri ș.a.m.d. Și atunci tu ce-ar trebui poate să faci, dacă el nu vrea să te înțeleagă? Dacă pe el l-am obișnuit la 2.300 și ceva net, să-i dăm 1.700 - s-ar putea să nu convină.
Dacă am majora brutul cu menținerea netului? Ca să-i dau același net ca mai devreme (adică în aplicarea facilităților fiscale sectoriale - n.red.), 2.300 și ceva, brutul trebuie să i-l măresc la vreo 4.000 și ceva de lei, adică cu aproximativ 30% față de cât ne obligă legea. Peste două-trei luni ajungem însă la îndeplinirea din nou a condiției cu cifra de afaceri, deci sărim pragul de 80%, așa că iar se aplică facilitățile fiscale. Dacă menținem acel brut majorat de peste 4.000 de lei, netul se ridică la peste 3.000 de lei. Și negociasem cu salariatul 2.300 de lei în contract.
Aici, probabil, firmele care vor ajunge să jongleze între procentul acesta de 80% și altele mai mici vor merge iarăși pe ideea acea de a oferi prime. Nu mai stai să actualizezi iar Revisalul, să tot crești și iar să scazi salariul, să ai probleme cu departamentul de resurse umane. Iar, conform Codului muncii, trebuie să ai acordul angajatului să-i scazi salariul. Ca să nu faci asta mereu, în lunile acelea (când nu se pot aplica facilitățile fiscale - n.red.) ajungi să-i dai o primă. Apoi iar o elimini, iar îi dai și tot așa", a explicat Cristian Rapcencu.
În fine, alți specialiști au mai atras atenția asupra unor probleme pentru salariații respectivi. Ca, de exemplu, faptul că unii dintre ei vor avea dificultăți mai mari în obținerea unor credite, că alții își vor primi salariile cu întârziere.