În aprilie anul trecut, în legislația zilierilor a intrat noțiunea de a agenție de intermediere între cererea și oferta de muncă zilieră, firmele care vor să intermedieze munca zilieră trebuind să se autorizeze pentru asta la agențiile de muncă.
Furnizorii de astfel de servicii care vor să se acrediteze de acum înainte trebuie să îndeplinească procedura și criteriile de acreditare cuprinse în recenta Hotărâre a Guvernului nr. 92/2019 pentru aprobarea Criteriilor și a procedurii de acreditare a agențiilor de intermediere între cererea și oferta de muncă zilieră, intrată în vigoare azi ca urmare a publicării sale în Monitorul Oficial nr. 151.
În Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri se arată și cine anume va putea să se autorizeze ca agenție de mediere trebuind să parcurgă procedura recent publicată:
- societățile cu personalitate juridică înființate pe teritoriul României în condițiile Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, care au ca obiect de activitate "Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă" - cod CAEN 7810;
- societățile cu personalitate juridică înființate în alte state membre ale Uniunii Europene sau în Spațiul Economic European (ce cuprinde, pe lângă statele membre ale Uniunii, Islanda, Lichtenstein și Norvegia), care au fost supuse sau nu unei condiții de acreditare sau autorizare pentru prestarea de servicii de mediere în statul de înființare și care se stabilesc cu caracter permanent în România sau prestează transfrontalier astfel de servicii la noi, temporar sau ocazional.
Criteriile ce trebuie îndeplinite de societățile de mai sus sunt următoarele:
- să aibă codul CAEN 7810;
- să dispună de baza materială pentru realizarea serviciilor de intermediere;
- cel puțin 25% din personalul cu atribuții în prestarea serviciilor de intermediere să aibă studii superioare în una dintre specialitățile psihologie, pedagogie, drept, precum și experiență de măcar doi ani în domeniul medierii muncii.
Dacă îndeplinesc aceste criterii, firmele trebuie să se ducă la agențiile de muncă în razele cărora își au sediile și să depună documentația pentru acreditare, din care reiese, în mare, și îndeplinirea criteriilor de acreditare.
Agențiile de muncă verifică documentația și oferă un răspuns în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării, termen ce poate fi prelungit cu cel mult încă 15 zile. Dacă sunt îndeplinite criteriile și documentația e completă, atunci se poate emite decizia de acreditare.
În fine, acreditarea este dată pe perioadă nedeterminată, dar asta nu înseamnă că nu poate fi suspendată în cazul în care agențiile de intermediere a muncii ziliere nu își respectă obligațiile legale și cele prescrise în HG nr. 92/2019 sau dacă nu mai îndeplinesc criteriile de acreditare. Toate aceste agenții de intermediere se vor regăsi într-o evidență publicată pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Important! Funcționarea fără acreditare este sancționată cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei în Legea nr. 52/2011.