Din cauză că procedura civilă este caracterziată de principiul disponibilității (libertatea reclamantului de a sesiza instanța cu o cerere, în scopul obținerii unei hotărâri favorabile), este foarte important pentru reclamant să redacteze corect cererea de chemare în judecată. Lipsa anumitor elemente poate duce chiar la anularea cererii de chemare în judecată.
Astfel, acestea sunt elementele obișnuite pe care trebuie să le conțină o cerere de chemare în judecată:
- datele de identificare ale părților - numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința (pentru persoane juridice, denumirea și sediul lor, precum și codul unic de înregistrare ori codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerțului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice); conturile bancare ale părților (dacă dețin un astfel de cont și reclamantului îi e cunoscut contul pârâtului). Dacă reclamantul locuiește în străinătate, trebuie introdus și domiciliul ales în România unde urmează să i se facă toate comunicările privind procesul;
- dacă este cazul, date de comunicare, precum adresa de email, numărul de telefon sau cel de fax;
- informații despre persoana care reprezintă reclamantul în proces (dacă e avocat, se va menționa și sediul profesional al celui din urmă);
- instanța căreia îi e adresată cererea;
- obiectul și valoarea pretenției (dacă e vorba de o pretenție evaluabilă în bani), arătându-se și modul cum s-a ajuns la stabilirea valorii respective;
- motivele de fapt și de drept pe care reclamantul își bazează cererea;
- dovezile pe care reclamantul vrea să le folosească, în susținerea pretențiilor sale;
- dovada achitării taxelor de timbru, dacă este obligatorie plata lor.
Atenție! Cererea de chemare în judecată trebuie redactată în scris și semnată.
După ce a redactat cererea de chemare în judecată, reclamantul o va introduce la instanța competentă, într-un număr de exemplare egal cu numărul celorlalte părți, precum și un exemplar pentru instanță.
Cum spuneam mai sus, este foarte important ca reclamantul să redacteze o cerere de chemare în judecată corectă, pentru că lipsa anumitor elemente poate atrage anularea cererii de chemare în judecată. Mai exact, va fi anulată o cerere de chemare în judecată care nu conține următoarele:
- numele și prenumele sau denumirea părților;
- obiectul cererii;
- motivele de fapt pe care se bazează cererea;
- semnătura reclamanatului sau a reprezentantului acestuia (totuși, acest element poate fi acoperit, în cursul procesului în fața primei instanțe);
- netimbrarea cererii sau timbrarea insuficientă (tehnic, anularea cererii este generată de neplata taxei, nu de neatașarea dovezii achitării taxelor de timbru).
Dacă oricare din elementele de mai sus lipsesc, anularea nu se dispune imediat, ci se cere reclamantului, printr-o comunicare adresată acestuia, să completeze elementele lipsă. Dacă în cel mult zece zile de la primirea comunicării respective, acele elemente nu sunt completate, abia atunci se dispune anularea cererii de chemare în judecată.
Acțiuni civile și administrative este o campanie de informare avocatnet.ro, care abordează cele mai importante aspecte procedurale ale principalelor acțiuni civile și administrative. Toate articolele din serie, publicate până acum, sunt disponibile aici.
Comentarii articol (2)