Termenul declarației unice pentru regularizările pe 2018 și estimarea veniturilor și stabilirea dărilor fiscale de plătit pentru 2019 se împlinește, teoretic, pe 15 martie. Doar că, recent, cei de la Finanțe au venit cu un proiect normativ de amânare a termenului declarației unice până la finele lui iulie anul acesta, iar ordonanța de urgență ce cuprinde amânarea ar trebui adoptată zilele acestea.
Așa cum am mai spus și cu alte ocazii când am vorbit de declarația unică, termenul e relevant pentru două aspecte principale:
- pentru definitivarea situației fiscale pe veniturile anului precedent și
- pentru estimarea veniturilor pe anul curent.
Pe partea de CAS, doar trei mari categorii de contribuabili vizați de declarația unică sunt obligați să plătească această contribuție dacă obțin venituri mai mari: cei care obțin venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (dacă nu sunt și salariați) și din contracte de activități sportive. Desigur, dacă aceștia sunt deja pensionari nu mai plătesc CAS pentru veniturile respective și nici dacă sunt asigurați în sisteme proprii de asigurări sociale (avocații, de exemplu).
Când își estimează veniturile pentru anul curent, contribuabilii de mai sus află dacă sunt obligați sau nu să plătească CAS-ul, în funcție de cât de mari sunt veniturile nete. Ca în cazul contribuției la sănătate, plafonul minim de la care apare obligația de plată este de 12 salarii minime brute (anul trecut, asta însemna 22.400 de lei, iar anul acesta înseamnă 24.960 de lei). Desigur, constatarea că e obligat să plătească CAS-ul poate să apară mai târziu, după ce declarația a fost depusă, dar modul de calcul rămâne același.
Cum se plătește însă CAS-ul? Fie că e obligat, fie că dorește să contribuie la pensie deși nu e obligat, contribuabilul plătește lunar CAS-ul raportat cel puțin la nivelul salariului minim brut. Mai exact, aplicând procentul de CAS de 25% unui venit ales, care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut (2.080 de lei, anul acesta; 1.900 de lei, anul trecut). Venitul ales poate fi mai mare, în funcție de cum vrea contribuabilul, dar nu mai mic decât salariul minim.
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.