Conform raportului de activitate pe anul 2018 al Inspecției Muncii, ce a fost publicat recent și a fost analizat de redacția avocatnet.ro, una dintre problemele întâlnite cel mai des în relațiile de muncă, în anul trecut, a fost neplata salariului.
Din moment ce angajatorul este obligat să respecte cele ce sunt trecute în contractul individual de muncă al fiecărui angajat, neplata salariului poate fi gestionată în patru feluri. Mai precis, consilierul juridic Cornel Vasile scrie pe forumul avocatnet.ro că salariații aflați în această situație pot face o reclamație la ITM-ul din județ, pot da angajatorul în judecată, pot cere insolvența acestuia sau pot apela la mediere.
1. Sesizarea ITM-ului (prin poștă, e-mail, fax sau depunere la sediul inspectoratului). În acest caz, salariatul trebuie să-și dea datele de identificare și să precizeze neregulile săvârșite de angajator. Inspectorii de muncă vor face verificări la firmă și vor cere dovada plății salariilor restante. În caz contrar, se poate ajunge la amendarea angajatorului, subliniază Cornel Vasile.
2. Acțiunea în instanță. O altă variantă pe care o are salariatul este să-și dea angajatorul în judecată pentru a cere obligarea acestuia, de către instanță, la plata salariilor restante. Consilierul juridic spune că acțiunea în instanță se deschide la tribunalul din raza domiciliului sau a locului de muncă.
3. Solicitarea insolvenței. O opțiune mai drastică este depunerea unei cereri de deschidere a procedurii de insolvență, pentru recuperarea banilor datorați de companie. Însă acest lucru este posibil numai dacă se acumulează datorii salariale cel puțin egale cu șase salarii medii brute.
4. Medierea. În fine, a patra variantă pe care o are salariatul căruia nu i s-a plătit leafa este apelarea la procedura de mediere, mai scrie Cornel Vasile. Asta pentru a evita implicarea autorităților sau a instanțelor în problema dintre angajator și angajat.
Angajatorul este obligat să achite salariul în schimbul muncii prestate de angajat, scrie în Codul muncii. Plata salariului se poate face într-o singură tranșă sau în mai multe, după cum optează fiecare firmă.
Comentarii articol (5)