Zi decisivă în cursa pentru şefia Ministerului Public
Ministerul Justiţiei (MJ) va publica lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare pentru ocuparea celui mai înalt post din Ministerul Public. Sunt patru candidaţi înscrişi în cursă, printre care şi actualul procuror general, Augustin Lazăr, al cărui mandat expiră la sfârşitul acestei luni. De altfel, este şi singurul care are dosarul complet. Pentru ceilalţi, Ministerul Justiţiei a dat termen până în această după-amiază să depună actele care lipsesc.
Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu şi-au depus candidaturile pentru funcţia de procuror general, însă doar dosarul lui Lazăr a fost complet la termenul limită de depunere a candidaturilor, potrivit anunţului făcut de Ministerul Justiţiei. Ceilalţi trei candidaţi au termen până luni, la ora 17:30, să depună documentele lipsă.
"După primirea documentelor solicitate, Ministerul Justiţiei va publica lista cu persoanele care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie, precum şi data susţinerii interviului", a precizat MJ. Candidaţii participanţi la selecţie vor susţine, în perioada 3-4 aprilie, un interviu cu ministrul Justiţiei. Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, în 5 aprilie.
Ce este navigatorul medical, o meserie nou apărută în România
Atunci când primești diagnosticul „cancer”, nu știi încotro s-o apuci. De cele mai multe ori medicii nu au timp să le explice pacienților pe îndelete ce înseamnă această boală și ce au de făcut mai departe. Aici intervine navigatorul medical - o persoană care lucrează în spital și care preia bolnavii și îi ajută cu tot ce au nevoie.
Victoria Asanache este navigator medical la Institutul Oncologic Fundeni și a stat de vorbă cu Izabela Pănescu (Digi24) despre ce presupune această meserie: "Trebuie să înveți în primul rând partea medicală, să te acomodezi cu ce înseamnă preluarea unui pacient în urgență, anatomia patologică, de asta avem nevoie să se familiarizeze cu aceste lucruri. S-ar putea ca o parte din ei să își dea seama că este o meserie pe care nu o pot practica, s-ar putea să li se pară grea, în general dacă cursantul nu are studii medicale, îi va fi destul de greu, dar eu cred că sunt un exemplu viu că se poate. Sunt foarte multe situații, au fost și mai puțin plăcute, în care medicii au fost deranjați că pacientul mă strigă pe coridor doamna doctor. Eu absolut tuturor pacienților le explic că sunt doar navigator de pacienți, dar pentru că primesc atâtea informații, pentru că le sunt corecte și de ajutor, ei mă asimilează cu un medic".
De ce 1 aprilie e Ziua păcălelilor?
În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie.
Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți "nebuni de aprilie", de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools' Day) sau Ziua păcălelilor.
Comentarii articol (0)