Recent, legislația creditării a primit o modificare prin ordonanță de urgență referitor la calcularea dobânzilor variabile la credite, dar care îi viza doar pe cei ce se vor împrumuta după 2 mai. Pe cei împrumutați, schimbarea îi putea afecta dacă se înțelegeau cu banca pentru o refinanțare a creditelor existente.
Acum, OUG nr. 19/2019, care a venit cu această modificare, se află în Parlament, unde trebuie adoptată sau respinsă prin lege. Desigur, în procesul legislativ poate primi și amendamente și ieși cu alte modificări pentru credite. Cu OUG 19 tocmai asta se pare că se va întâmpla, întrucât la Senat, prima Cameră care o analizează și o supune votului, s-au adus deja câteva amendamente proiectului care va fi votat curând, iar unul dintre ele propune ca noul mod de calcul al dobânzilor variabile să se aplice și contractelor de credit în vigoare.
Apoi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.19/2019 va trebui să fie analizat și votat și de deputați. Dacă va fi adoptat, documentul va fi trimis apoi președintelui statului și legea va intra în vigoare după ce e publicată în Monitorul Oficial.
OUG nr. 19/2019 a venit cu două formule noi (una pentru creditele în lei și una pentru creditele în valută) pentru calcularea dobânzilor variabile la credite, formule din care a dispărut referirea la ROBOR și al căror calcul presupune folosirea unor indici calculați în funcție de tranzacții, deci nu de cotații, cum e la ROBOR (pe scurt, băncile au fost acuzate că au făcut unele înțelegeri privind acest indice și s-a decis că el trebuie scos din calcule).
Aplicarea noului mod de calcul nu pune probleme când vorbim de contractele noi, încheiate după 2 mai, așa cum s-a prevăzut în OUG 19, dar lucrurile nu stau la fel pentru contractele în derulare. Senatorii vor însă ca băncile să fie obligate să adapteze contractele în derulare cu clienții lor persoane fizice, în termen de 60 de zile (nu se precizează exact de când se va calcul acest termen).
Dacă nu vor face asta în termen, datornicii le vor putea scrie băncilor că se suspendă contractele de împrumut respective și, până când nu vor modifica contractele, nu se vor plăti nici dobânzi penalizatoare.
"În termen de 60 de zile, instituția de credit are obligația să adapteze contractul debitorului conform noilor dispoziții legale. După expirarea acestui termen, prin notificarea debitorului, făcută în forma prevăzută de lege, efectele contractului sunt suspendate de drept, până la momentul adaptării contractului", prevede unul dintre amendamentele aduse de câțiva senatori și care vor fi supuse votului în plen.
Cei care au venit cu propunerea spun că ar fi discriminatoriu să fie excluși de la aplicarea noii scheme a dobânzilor variabile cei care au deja astfel de dobânzi în creditele cu băncile din România. Ca să susțină că propunerea lor nu are probleme de acord cu Legea fundamentală a statului, Constituția, senatorii au amintit câteva decizii ale Curții Constituționale din trecut (decizia Curții nr. 29/2018 și decizia nr. 330/2001).
Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat în Parlament, aprobat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.
Comentarii articol (0)