Proiectul legislativ pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții a fost adoptată marți de Camera Deputaților și propunea ca autorizația de construire să aibă o valabilitate de maximum 60 de luni. Această prevedere a fost, între timp, eliminată, dar propunerea a primit o serie de modificări și a fost trimisă spre promulgare la președintele țării. Amendamentele vor intra în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.
Mai exact, proiectul prevedea ca valabilitatea autorizației de construire să fie de 24 de luni, timp în care lucrările ar fi trebuit începute. În cazul în care construcția ar fi fost începută, dar nu și finalizată în acest termen, atunci valabilitatea autorizației ar fi putut fi extinsă pe toată durata execuției construcției doar dacă lucrările începeau în termenul inițial de doi ani. În legislația actuală, autorizația de construire expiră după 24 de luni de la emitere doar dacă nu se încep lucrările. Dacă, în schimb, construcția începe în termenul de doi ani, atunci autorizația de construire nu are un termen de „valabilitate”.
Noutatea proiectului de act normativ venea din faptul că valabilitatea ar fi fost limitată la maximum cinci ani. Cu alte cuvinte, lucrările ar fi trebuit finalizate în termen de 60 de luni de la emiterea autorizației, dacă lucrările începeau în termenul inițial de 24 de luni. Ulterior, acest amendament a fost eliminat din propunerea legislativă, ceea ce înseamnă că în continuare autorizația de construire nu va avea un termen de valabilitate.
Oricum, în proiectul legislativ nu se specifica foarte concret momentul din care ar fi început cele 60 de luni, iar acest lucru lăsa loc interpretărilor.
„Nu se precizează de când ar începe să curgă cele 60 de luni, dar interpretând, probabil că ar începe să curgă fie de la data începerii lucrărilor, fie de la data expirării termenului de 24 de luni, cu condiția ca lucrările să înceapă cel târziu în ultima zi a celor 24 de luni. Totuși, pare clar că această limitare ar putea conduce la următoarele situații: fie nu ar fi autorizate lucrări a căror durată de execuție necesară ar fi mai mare de 60 de luni, fie beneficiarul ar urma să solicite o nouă autorizație în timpul executării lucrărilor, chiar dacă durata de execuție stabilită nu ar fi împlinită. (...) Din punctul meu de vedere, niciuna dintre aceste situații nu este de dorit.”, a declarat avocata specializată în real-estate, Silvia Opriș, asociat la societatea de avocatură Radu Opriș.
„Nu aș vedea un motiv pentru care ar trebui limitată durata de execuție pe cale legislativă sau ar trebui impusă o reautorizare”, a mai precizat Silvia Opriș pentru redacția noastră.
De asemenea, proiectul mai prevedea ca valabilitatea autorizației să se piardă doar în cazul în care lucrările de construire nu ar fi început în termenul stabilit pe autorizație, adică în cele 24 de luni inițiale, nu și în cazul în care acestea nu s-ar fi finalizat în termen, așa cum prevede legea în vigoare.
Prevederea conform căreia nu este necesar un nou certificat de urbanism dacă nu se schimbă caracteristicile construcției rămâne în continuare nemodificată.
Întrebată de redacția noastră care ar fi putut fi impactul acestor modificări în ceea ce privește domeniul construcțiilor, consilierul juridic al Ordinului Arhitecților din România Simona Calapodescu a răspuns: „(...) practica a relevat necesitatea reglementării unui termen maximal de executare a lucrărilor de construcții cu care să poată fi prelungită valabilitatea autorizației de construire. Este justificată stabilirea unui termen maximal pentru valabilitatea autorizației de construire din punctul de vedere al stabilității circuitului civil, fiind necesară previzibilitatea finalizării șantierului și darea în folosință civilă a unei construcții, dar și din rațiuni practice, respectiv acelea că o construcție își alterează calitățile prin trecerea timpului și necesită o reevaluare tehnică a stării construcției (impusă de obținerea unei noi autorizații).”
Propunerea legislativă mai prevedea și ca, în cazul în care vor interveni modificări de temă ale construcției în timpul executării lucrărilor sau înainte de recepționarea lor, să trebuiască șă fie solicitată o nouă autorizație de construire. Și această prevedere a fost eliminată din propunerea legislativă.
Comentarii articol (2)