Cetățenilor români din străinătate le-a fost pus la dispoziție, de către MAE, un ghid al alegătorului, din care pot afla informații legate de procedura de votare de la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. Ghidul conține detalii despre persoanele care au drept de vot, actele în baza cărora se poate vota în străinătate și procedura de vot.
Este foarte important de știut faptul că cetățenii români aflați în străinătate pot vota în statul în care se află. Fie că sunt turiști care se află în străinătate în ziua alegerilor, fie că au domiciliul sau reședința în străinătate, cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani pot vota la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate cu ocazia alegerilor europarlamentare.
Până mâine, ministerul va publica, tot pe site-ul oficial, lista secțiilor de votare organizate în străinătate. De asemenea, conform legislației în vigoare, aceste liste vor apărea și pe paginile web ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.
Cetățenii români care vor să voteze în străinătate trebuie să prezinte unul dintre următoarele acte:
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- cartea de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- cartea electronică de identitate;
- buletinul de identitate.
Pentru a-și exercita dreptul la vot, cetățenii trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. Așadar, valabilitatea actelor de identitate trebuie verificată din timp. În cazul în care actul urmează să expire, românii vor trebui să facă toate demersurile necesare pentru a-și reînnoi sau înlocui actul înainte de ziua votului.
Potrivit legislației în vigoare, cetățenii români care sunt înscriși pe listele electorale ale altor state membre UE pot să voteze pentru reprezentanții României în Parlamentul European numai după ce dau o declarație pe propria răspundere conform căreia nu au votat în același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru pe listele căruia sunt înscriși.
Comentarii articol (0)