Proiectul de lege privind sancționarea dublului standard de calitate a produselor și serviciilor pentru consumatori poate fi consultat aici. Dacă acesta va deveni lege și va intra în vigoare, consumatorii vor primi mai multă protecție în privința limitării standardelor duble ale aceluiași produs/serviciu. Acum, proiectul se află mai aproape de adoptare, după ce a trecut de Senat (ca primă cameră), în urma primirii unui raport favorabil (cu anumite amendamente) de adoptare, din partea Comisiei economice, de industrii şi servicii. Propunerea urmează să fie dezbătut și de Camera Deputaților, care va da votul decisiv proiectului
În esență, scopul proiectului de lege este de a preveni comercializarea, în România, a unor produse și servicii care, deși sunt comercializate sub aceeași etichetă, au calitate mai proastă decât în alte state ale UE. Proiectul de lege vizează mai multe tipuri de produse și servicii:
- produsele de larg consum;
- produsele agroalimentare;
- produsele nealimentare (categorie introdusă după ce au fost acceptate amendamentele Comisiei economice, de industrii şi servicii)
- carburanții;
- serviciile de telefonie și internet;
- serviciile financiare și
- serviciile turistice.
Practic, va fi interzisă vânzarea de produse și servicii în România care, conform proiectului de lege, vor avea „o compoziție sau caracterstici diferite nejustificate”, comparativ cu același produs/serviciu vândut în cadrul unui alt stat membru UE. În expunerea de motive a proiectului apare exemplul vânzării de produse din carne sub aceeași etichetă, dar cu conținut diferit de carne.
Atenție! După ce au fost introduse anumite amendamente, prin raportul Comisiei economice, de industrii şi servicii, este necesar ca produsele introduse și prezentate ca fiind identice cu altele comercializate în alte state ale UE (deși, în realitate, nu e așa) să și îi creeze unui consumator mediu senzația că ar fi același produs. Adică să îl determine „să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar” (în cazul în care ar ști că nu e vorba de același produs).
Cu alte cuvinte, dacă un consumator care depune diligențe rezonabile (și este informat în mod rezonabil) pentru a înțelege ce cumpără alege, în continuare, să ia produsul comercializat ca fiind identic cu cel vândut în alte state membre ale Uniunii (deși nu este așa), din cauză că este indus în eroare de comercializarea produsului, abia atunci vorbim aplicarea noilor măsuri la astfel de produse.
Persoanele care comercializează astfel vor fi sancționate cu o amendă de până la 4% din cifra de afaceri. Proiectul nu menționează dacă e vorba de cifra de afaceri rezultată din activitatea pe teritoriul României, Europei sau globală. În plus, abaterea repetată ar duce chiar și la sancționarea cu suspendarea autorizației de funcționare a comerciantului, pentru șase luni.
Mai mult, proiectul de lege prevede că o astfel de practică ar fi calificată ca fiind una înșelătoare, ceea ce ar putea atrage și alte sancțiuni (proiectul de lege prevede inclusiv posibilitatea considerării sancțiunilor penale, ceea ce ar sugera că s-ar putea discuta și de o eventuală înșelăciune, însă acest lucru ar trebui stabilit de la caz la caz).
Atenție! Proiectul de lege nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, el trebuie să fie adoptat de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și, ulterior, să fie publicat în Monitorul Oficial.