În contextul PFA-urilor și II-urilor radiate în ultima perioadă ca urmare a neîndeplinirii condițiilor privitoare la numărul maxim de activități înscrise la Registrul Comerțului, am văzut adesea ridicată nedumerirea referitoare la depunerea declarației unice la înființarea unui PFA.
Ce prevede Codul fiscal? Că declarația unică se depune de către cei care care încep o activitate în decursul anului fiscal în 30 de zile de la momentul producerii evenimentului. Cei care-și înființează azi un PFA n-ar trebui să aștepte termenul general al declarației (15 martie) ca să o completeze pentru prima oară și să o depună - termen care a fost amânat anul acesta și e stabilit pe 31 iulie.
Înființarea și desființarea unui PFA trebuie urmate amândouă de depunerea declarației unice, în care să se reflecte respectivele operațiuni. Pentru cei care optează pentru determinarea venitului net în sistem real, depunerea declarației e și modalitatea de a transmite Fiscului că vor să intre pe această opțiune.
Și poate mai puțin cunoscută sau mai degrabă ignorată este și obligația de a depune o rectificativă a acestei declarații atunci când se modifică datele de identificare a persoanei fizice, obligație cuprinsă și ea de același Cod fiscal.
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.