O recentă decizie a CJUE în materia depășirii plafonului de TVA la vânzarea de imobile atrage atenția asupra situațiilor care, în practică, ar putea fi soluționate greșit de cei care se ocupă de contabilitatea micilor întreprinderi.
Astfel, a spus CJUE în cauza C-265/18 - Jarmuškienė, atunci când se înstrăinează, prin același contract, două imobile legate prin natura lor (un teren și un imobil), iar prețul încasat pentru acestea duce cifra de afaceri în acel an dincolo de plafonul de TVA, atunci firma va trebui să să plătească TVA la valoarea cumulată a celor două imobile, chiar dacă valoarea doar a unuia dintre imobile nu ar duce la depășirea plafonului. Mai simplu, trebuie plătit TVA pentru întreaga tranzacție, fără scutire.
Curtea s-a raportat la Directiva TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006), mai exact, la prevederile din directivă care se referă la scutiri și diminuări treptate de taxe aplicabile livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii efectuate de întreprinderile mici.
"Articolele 282-292 (scutiri și diminuări treptate - n.red.) din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie interpretate în sensul că, în cazul în care o livrare, în favoarea aceluiași cumpărător, cuprinde două bunuri imobile, legate între ele prin natura lor și care fac obiectul unui singur contract de vânzare, iar limita anuală a cifrei de afaceri care servește drept referință pentru aplicabilitatea regimului special pentru întreprinderile mici prevăzut de această directivă este depășită, persoana impozabilă are obligația de a plăti taxa pe baza valorii ansamblului livrării în cauză, cu alte cuvinte ținând seama de valoarea celor două bunuri care fac obiectul livrării menționate, chiar dacă luarea în considerare a valorii unuia dintre aceste bunuri nu ar conduce la depășirea limitei anuale respective", a concluzionat CJUE în cauza C-265/18, la începutul lunii mai a acestui an.
Decizia este relevantă și pentru firmele din România, e de părere consultantul fiscal Adrian Bența pentru că vorbim de situații des întâlnite la noi. Acesta se arată surprins însă de decizia CJUE: "în loc să se acorde o scutire de TVA, se datorează TVA pentru întreaga tranzacție ce a condus la depășirea plafonului de scutire", spune acesta într-o postare recentă pe pagina proprie de Facebook.
Situația de fapt și sublinierile Curții
Firma X, din Lituania, mică întreprindere, nu depășește plafonul anual de TVA. Aceasta vinde, prin același contract, către același cumpărător, un teren și o construcție ridicată pe acesta, dar fiecare imobil are un preț distinct, individualizat în contractul respectiv. Prețul acestor două imobile cumulat cu celelalte venituri ale firmei duc la depășirea plafonului de TVA.
Pentru că firma nu a aplicat TVA, se ajunge în fața instanței naționale și aceasta trimite o întrebare CJUE referitoare la situația de fapt: conform Directivei TVA, doar valoarea uneia dintre componentele operațiunii care a condus la depășirea plafonului respectiv trebuie să fie supusă TVA‑ului?
CJUE punctează că, în sensul Directivei TVA, în cazul respectiv nu există decât o singură livrare, chiar dacă ea are ca obiect două bunuri.
"Astfel, componentele acestei livrări unice nu pot fi descompuse, deoarece acest lucru ar avea un caracter artificial în raport cu sistemul privind TVA‑ul. Rezultă că TVA‑ul este datorat pentru întreaga valoare a operațiunii în cauză", a punctat CJUE în decizia sa.
Comentarii articol (0)