Una dintre regulile ce se vor schimba din 2025 este că va exista un plafon maxim național de scutire de TVA valabil pentru toate statele membre ale UE. Acesta va fi de maximum 85.000 euro, echivalentul în moneda națională fiind de aproape 400.000 lei, având în vedere că se va folosi cursul de schimb publicat de Banca Centrală Europeană la 18 ianuarie 2018 (4,6480 x 85.000 = 395.080).
Dacă autoritățile de la noi vor opta pentru plafonul maxim permis de directivă, asta ar însemna o majorare a plafonului actual cu aproape 100.000 de lei. În prezent, plafonul de scutire de TVA este echivalentul a 88.500 euro, dar se folosește cursul de schimb de la data aderării României la UE, astfel că vorbim de 300.000 lei.
Cu toate acestea, fiecare autoritate națională va avea libertatea de a stabili un plafon diferit, atâta timp cât se încadrează în plafonul maxim de 85.000 euro. Teoretic, autoritățile fiscale de la noi ar putea lua în calcul un plafon inferior celui maxim, însă o decizie în acest sens n-a fost luată până acum, conform unui răspuns obținut de avocatnet.ro de la Ministerul Finanțelor.
„(...) precizăm că plafonul de 85.000 euro reglementat la art. 284 alin. (1) din Directiva 285/2020 reprezintă limita maximă a cifrei de afaceri până la care se va putea aplica scutirea de TVA pentru livrările de bunuri și prestările de servicii impozabile în România, efectuate de întreprinderile mici stabilite în România din punct de vedere al TVA. (...) menționăm că, până la acest moment, nu s-a adoptat o decizie cu privire la nivelul plafonului de scutire de TVA pentru întreprinderile mici aplicabil după 1 ianuarie 2025, acesta urmând a fi stabilit în cadrul procesului de transpunere a prevederilor Directivei 285/2020 în legislația din România”, ne-au explicat reprezentanții Biroului de presă din cadrul Ministerului Finanțelor.
Directiva europeană amintită, ce prevede schimbări radicale ale regimului de scutire de TVA pentru întreprinderi mici, trebuie transpusă de autorități în Codul fiscal până la finalul anului 2024, astfel încât noile reguli să fie aplicabile de la 1 ianuarie 2025.
Cum va arăta, în mare, viitorul regim de scutire de TVA
Potrivit directivei, în primul rând, se va stabili că pot fi scutite de plata TVA, pentru livrările de bunuri și/sau prestările de servicii pe teritoriul unui stat UE, companiile stabilite pe teritoriul acelui stat. Asta dacă au o cifră de afaceri anuală la nivel de stat membru, pentru acele livrări și prestări, ce nu depășește plafonul de scutire - care va putea fi de maximum 85.000 euro.
În al doilea rând, în măsura în care există un regim de scutire de TVA pentru companii, un stat membru UE va trebui să permită accesul la acesta și pentru livrările de bunuri și prestările de servicii făcute pe teritoriul său de firme stabilite în alt stat din UE. Însă în anumite condiții:
- cifra de afaceri anuală la nivel de UE a respectivei firme nu depășește 100.000 euro;
- valoarea livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate în statul UE în care compania nu-i stabilită nu depășește plafonul de scutire de TVA din acel stat.
Pentru fiecare trimestru calendaristic, firmele vor trebui să raporteze în statul „de domiciliu” anumite informații (în luna de după fiecare trimestru încheiat) - valoarea totală a livrărilor de bunuri și/sau a prestărilor de servicii atât în statul în care sunt stabilite, cât și în fiecare dintre celelalte state din UE în care aplică regimul de scutire de TVA.
În altă ordine de idei, pentru a putea să extindă regimul de scutire de TVA din 2025, Ministerul Finanțelor o să cumpere un sistem special.