Așa cum reiese din lista Guvernului cu prioritățile legislative pentru a doua sesiune ordinară parlamentară din anul curent, unul dintre proiectele ce urmează să fie trimise de Executiv senatorilor și deputaților este pentru modificarea Codului fiscal pentru transpunerea unei directive europene. Cu toate că nu este indicată expres directiva de transpus, prin coroborarea cu programul legislativ de la începutul anului ne putem da seama că este vorba de directiva privind regimul de scutire de TVA. Asta deoarece altă reglementare europeană fiscală nu mai avem de transpus obligatoriu până la 31 decembrie și de aplicat de la 1 ianuarie, conform documentelor puse la dispoziție de Executiv.
În plus, Fiscul a creat recent pe propriul site o pagină dedicată transpunerii Directivei 285/2020 în care scrie clar că „legislația națională este în curs de elaborare”. Potrivit informațiilor sursei citate, „Schema specială de TVA pentru întreprinderile mici a fost instituită în scopul reducerii sarcinii administrative a întreprinderilor mici şi pentru a contribui la crearea unui mediu fiscal care să faciliteze creşterea întreprinderilor şi dezvoltarea comerțului transfrontalier. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mici stabilite într-un stat membru, care efectuează livrări de bunuri şi/sau prestări servicii în alte țări UE în care nu sunt stabilite, vor avea oportunitatea de a beneficia de scutire de la colectarea şi plata TVA, în statele membre respective, în aceleaşi condiții precum întreprinderile mici locale.”
Transpunerea de la noi va îmbrăca forma unui proiect de lege pentru modificarea Codului fiscal, pentru că acolo este reglementat regimul național actual de scutire de TVA ce trebuie extins. Documentul urmează să fie pus în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor, apoi prezentat în octombrie într-o şedinţă a Guvernului, pentru aprobare, iar finalizarea procedurii legislative parlamentare este estimată pentru decembrie.
În primul rând, se va stabili că pot fi scutite de plata TVA, pentru livrările de bunuri și/sau prestările de servicii pe teritoriul unui stat UE, companiile stabilite pe teritoriul acelui stat. Asta dacă au o cifră de afaceri anuală la nivel de stat membru, pentru acele livrări și prestări, ce nu depășește plafonul de scutire - care va putea fi de maximum 85.000 euro.
În al doilea rând, în măsura în care există un regim de scutire de TVA pentru companii, un stat membru UE va trebui să permită accesul la acesta și pentru livrările de bunuri și prestările de servicii făcute pe teritoriul său de firme stabilite în alt stat din UE. Însă în anumite condiții:
- cifra de afaceri anuală la nivel de UE a respectivei firme nu depășește 100.000 euro;
- valoarea livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate în statul UE în care compania nu-i stabilită nu depășește plafonul de scutire de TVA din acel stat.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie pus în dezbatere publică, aprobat de Executiv, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.